U bent hier

Louvre Lens

DE GROTE GALERIJ

Een unieke tentoonstellingsruimte: sinds de opening van het museum worden de grootste meesterwerken en de belangrijkste kunstenaars van het Louvre tentoongesteld in Lens.

De Grote galerij, hoofdvleugel van het Louvre-Lens museum, beslaat een lengte van meer dan 120 meter aan de oostzijde van de ontvangsthal en een oppervlakte van maar liefst 3.000 m2 aan één stuk.

De muren zijn zowel van binnen als van buiten bekleed met geanodiseerd aluminium. De natuurlijke verlichting komt van bovenaf. Het commissariaat van de Tijdgalerij staat onder leiding van Jean-Luc Martinez, directeur van de afdeling Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden van het Louvre, en Vincent Pomarède, directeur van de afdeling Schilderkunst van het Louvre.

"In de Grote galerij worden uitsluitend werken uit de collecties van het Louvre tentoongesteld, maar op een nieuwe manier gepresenteerd: de klassieke indeling in afdelingen, kunstwerken en beschavingen wordt losgelaten, artistieke methodes vormen eerder de leidraad. 

Door deze nieuwe benadering, die uniek is in de encyclopedische musea, en door de rol die men toebedeelt aan de menselijke en multimediale interactie, aan de verleiding van het publiek en ook aan de experimentele dimensie, is het Louvre-Lens een kans voor het Louvre."

Xavier DECTOT, Directeur van het Louvre-Lens museum

 

HET GLASPAVILJOEN

Een plek van verdieping en verlenging van het thema Tijd.

In het verlengde van de Grote Galerij…

Het Glaspaviljoen is een plek van verdieping door middel van jaarlijkse thematische tentoonstellingen. Ze ondersteunen de collectie van de Tijdgalerij.

Het Glaspaviljoen, met een oppervlakte van 1.000 m2 een stuk kleiner, biedt een rustpunt en een andere kijk op de kunstwerken. Het is ontworpen als een plek van ontspanning, plezier en onderzoek, waar de sleutels tot het begrip te vinden zijn.

Door zijn geheel glazen en doorzichtige muren, is het een open ruimte met uitzicht op het park en het terrein. Bezoekers kunnen uitrusten op de bankjes terwijl zij uitkijken op de slakkenbergen van Loos-en-Gohelle en het mythische stadion Bollaert-Delelis.

 

DE GALERIJ VOOR TIJDELIJKE EXPOSITIES

De keuze van de grote tentoonstellingen vormt één van de fundamentele elementen van het Louvre-Lens en is van essentieel belang voor het welslagen van het project. Daarom is hier een hele galerij van ongeveer 1.800 m2 uitsluitend aan gewijd. Deze galerij van 80 meter lang ligt aan de westkant van de ontvangsthal. Aan het uiterste westen staat zij in verbinding met La Scène.

De architectuur van de Galerij voor tijdelijke exposities lijkt op die van de Grote galerij door de tegenovergestelde ligging, de ononderbroken vorm en de verlichting van bovenaf. Maar door de minder kolossale afmetingen en de witte binnenmuren onderscheidt zij zich daar ook van. De weidse vrije ruimte die zo ontstaat, leent zich uitstekend voor telkens een nieuwe inrichting voor elke tentoonstelling. Voor de openingstentoonstelling is dan ook gekozen voor een inrichting die totaal verschillend is van die van de Tijdgalerij, met behulp van scheidingswanden, een bepaalde route en kleurinbreng.

De programmering

Elk jaar worden twee grote tijdelijke tentoonstellingen van internationale omvang in deze zaal gepresenteerd, met als doel een breed regionaal, nationaal en internationaal publiek aan te trekken.

 

Archief OKV: Museum Louvre Lens - Dwarsdoorsnede van de cultuurgeschiedenis (OKV 2013.3 - 51ste Jaargang)

 

 

Locatie

rue Paul Bert
Lens
België
50° 33' 23.8608" N, 3° 54' 2.1276" E
BE
MuseumID: 
20 135
Afbeelding: 
Straat: 
rue Paul Bert
Land: 
Frankrijk
map: 
rue Paul Bert
Lens
België
BE
Gemeente: 
Lens
Telefoon: 
+33 (0)3 21 18 62 62
Fax: 
+33 (0)3 21 18 62 65
Open: 
Het museum is elke dag, behalve op dinsdag, geopend van 10 tot 18 uur (laatste toegang om 17.15 uur). Groepen kunnen al om 9 uur toegang krijgen tot het museum.
Gesloten: 
dinsdag
Museum Tag: 
Stub
Land Tag: 
Frankrijk