Fonds Toots Thielemans opgenomen in Koninklijke Bibliotheek

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Toots Thielemans copyright Jos Knaepen

Afgelopen zomer overleed de Brusselse jazzlegende Toots Thielemans (1922-2016). Zijn muziekcollectie wordt nu opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek van België.

In eerste instantie maakte Toots Thielemans carrière als gitarist in de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen, maar na zijn verhuizing naar de Verenigde Staten volgde het grote succes. Daar werkte hij samen met grote jazzmuzikanten als Charlie Parker en Ella Fitzgerald. Vooral met zijn kenmerkende mondharmonica werd Toots Thielemans wereldberoemd. Televisiekijkers wereldwijd herkennen de begintunes van Sesamstraat en Baantjer uit de duizend. Deze video toont Toots Thielemans’ live performance van wellicht zijn bekendste compositie, Bluesette.

Muziekafdeling: collectie en ontsluiting

Het Fonds Toots Thielemans, dat recent verworven is door de Koninklijke Bibliotheek van België, brengt een groot aantal vinylplaten en CD’s samen, maar ook partituren, concertprogramma’s, brieven en foto’s maken deel uit van de verzameling.

De uitgebreide Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek noemt zichzelf het belangrijkste landelijke archief voor muziekdocumenten. Naast partituren en concertprogramma’s bevinden ook onder meer briefwisselingen tussen musici zich in de collectie. De Muziekafdeling legt zich toe op het ontsluiten van de collectie, maar ook op het bevorderen van onderzoek. Bovendien is er ook een praktisch luik: ongeveer maandelijks is er een middagconcert in een van de twee concertzalen van de KBR.

Artikelfoto: Toots Thielemans. © Jos L. Knaepen