Gestolen Van Goghs weer thuis

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Vincent Van Gogh Nuenen

Eindelijk komen ze terug. De twee schilderijen van Vincent Van Gogh, die in 2002 gestolen werden en vorig voorjaar werden teruggevonden in Italië, gaan binnenkort naar het Van Goghmuseum in Amsterdam.

In 2002 werden bij een inbraak twee schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890) gestolen uit het Amsterdamse Van Goghmuseum. Veertien jaar later, in 2016, voerde de Napolitaanse Guarda di Finanza een grootschalig onderzoek naar georganiseerde misdaad. Tijdens een van de vele huiszoekingen waarmee dit onderzoek gepaard ging, werden onder meer de twee Van Goghs teruggevonden.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Vincent Van Gogh zelfportret

Vincent van Gogh, Zelfportret (1886)

Relevante collectiestukken

Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen (1884-’85) zijn beide, elk om hun eigen redenen, belangrijke aanvullingen op de collectie van het Van Goghmuseum. Van Gogh schilderde slechts twee zeegezichten in Nederland. Bovendien is dit Zeegezicht bij Scheveningen het enige werk in de collectie uit zijn Haagse periode. Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen is dan weer om biografische redenen interessant. Van Gogh maakte het schilderij voor zijn moeder, aanvankelijk als landschap en zonder de personen op de voorgrond. Na de dood van zijn vader, die in de kerk predikant was, voegde de kunstenaar rouwende kerkgangers toe.

De twee verloren gewaande topstukken hebben tijdens hun veertien jaar lange afwezigheid amper zware beschadigingen ondergaan. Voorzien van een nieuwe lijst worden de twee werken eerst tentoongesteld in het Museo di Capodimonte in Napels en vanaf 21 maart 2017 zijn ze weer te bewonderen in hun thuisbasis, het Van Goghmuseum

Vincent van Gogh, Zeegezicht bij Scheveningen (1882), © Van Goghmuseum.

Artikelfoto: Vincent van Gogh, Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen (1884-’85), © Van Goghmuseum.