U bent hier

Gids voor onderzoek historisch bouwhout

 

De Vlaamse overheid bracht een gids voor het beoordelen van historisch bouwhout uit. Het Vlaamse Gewest heeft namelijk ook erfgoedbevoegdheden, namelijk de niet persoonsgebonden vormen van erfgoed. Dit zijn hoofdzakelijk gebouwen en landschappen. Het Beleidsdomein Ruimtelijk Ordening - Woonbeleid - Onroerend Erfgoed (RWO) publiceert regelmatig haar bevindingen. Het meest recente onderzoek loont zeker de moeite, het handelt over eiken constructies.

 

Historische houtconstructies lijden veel. Hout leeft, zoals vaak wordt gezegd. Maar hele gebouwen zijn afhankelijk van die constructies. Daarvoor meet RWO de sterkte van het bouwhout. Dit kan met behulp van een resistograaf. Dit is een toestel dat de weerstand meet die een boor ondervindt terwijl deze in het hout wordt geboord. RWO begreep dat de wetenschappelijke basis voor een correcte interpretatie van de boorweerstandmetingen onvoldoende was gekend. Het Labo Houttechnologie van UGent werkte de afgelopen maanden voor het agentschap Onroerend Erfgoed een onderzoeksopdracht uit. Op de website van RWO staat: ‘Deze onderzoeksopdracht had als doelstelling een antwoord te formuleren op de vraag hoe de sterkte-eigenschappen van historisch waardevol bouwhout kunnen afgeleid worden uit metingen van de boorweerstand (uitgevoerd met een resistograaf). Men onderzocht ook of er momenteel alternatieve technieken en methoden bestaan die in situ toepasbaar zijn. Dit werd onder andere nagegaan aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden bij staakmolens.’

 

De resultaten van dit onderzoek leiden tot een gids om historisch waardevol bouwhout te beoordelen. Vooral dan zware eikenhouten structuren. De wetenschappelijke onderbouwing en beoordelingsrichtlijn is nu beschikbaar als onderzoeksrapport. De auteurs zijn Joris Van Acker, Jan Van den Bulcke, Erik Botter, Sebastian Ablorh en Willen Stijn.