U bent hier

Online museum voor Belgisch abstract modernisme

Openbaar kunstbezit Vlaanderen - Marthe donas

 

De Vlaamse Kunstcollectie lanceert, met de steun van minister van cultuur Sven Gatz een ‘online museum’ gewijd aan het Belgisch abstract modernisme. Via deze link kan u de tweetalige website bezoeken: www.abstractmodernisme.be

 

De Vlaamse Kunstcollectie is een samenwerkingsverband tussen het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten Gent en het Groeningemuseum in Brugge. Ter verbetering van de zichtbaarheid van en onderzoek naar hun respectievelijke collecties zet het collectief wel vaker in op digitale middelen; zo biedt het ook ‘online musea’ over de Vlaamse primitieven, beeldhouwer George Minne en schilder James Ensor. 

 

Onderbelichte pioniers

 

‘Abstract modernisme’ is een brede en complexe term. Het gaat om een grote verandering in het kunstlandschap in de eerste helft van de twintigste eeuw, tot de jaren 1970. Onder invloed van technologische, industriële en maatschappelijke ontwikkelingen ontstaan verscheidene abstracte vormentalen, zoals de geometrische of de lyrische abstractie.

 

België telt heel wat sterke abstract modernistische kunstenaars. Toch zijn zij in de loop van de geschiedenis vaak onderbelicht gebleven door het gelijktijdige en veel grotere succes van het Vlaams expressionisme en surrealisme. Het online museum presenteert drieënveertig kunstenaars als pioniers van het abstract modernisme in België, waarvan Dan Van Severen, Georges Vantongerloo, Paul Van Ostaijen, Pierre Alechinsky en Walter Leblanc wellicht de bekendste zijn. 

 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Georges Vantongerloo

Georges Vantongerloo, Studie I, Brussel, 1920. © Mu.Zee

 

De nieuwe website heeft als doel de bekendheid van de Belgische abstract modernisten te vergroten, en is gericht op een internationaal publiek: alles is zowel in het Nederlands als in het Engels te lezen. Net als een fysiek museum, opent de website met een tekst over de context en geschiedenis van het abstract modernisme in België. Onmiddellijk verschijnen er ook prikkelende afbeeldingen van kunstwerken in beeld, die het verhaal kleur geven. 

 

Groeiende aandacht

 

Naast uitgebreide biografieën van kunstenaars, een groot aantal afbeeldingen van individuele kunstwerken en een gedetailleerd historisch overzicht biedt het online museum ook informatie over de groepen waarin de kunstenaars zich verenigden, zoals G58 en La Jeune Peinture Belge en de magazines en kranten waar ze voor werkten, bijvoorbeeld 7 Arts en De Driehoek. Tenslotte biedt de website ook aanknopingspunten voor onderzoekers die dieper in de geschiedenis van het Belgisch abstract modernisme willen graven. 

 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Walter Leblanc

Walter Leblanc, Torsions (Mobilo Static), 1965. © Mu.Zee

 

 

In eigen land neemt de aandacht voor het abstract modernisme de laatste jaren geleidelijk aan weer toe. Onder meer Paul Joostens en Marthe Donas hadden recent museale tentoonstellingen, respectievelijk in Mu.Zee en Museum voor Schone Kunsten Gent. Walter Leblanc en Jef Verheyen zijn nog tot 22 januari 2017 samen te zien in het Museum van Elsene en Jules Schmalzigaug is tot 5 maart 2017 tentoongesteld in Mu.Zee. De Vlaamse Kunstcollectie hoopt met de nieuwe website ook aan te sturen op internationale museale tentoonstellingen. 

 

Artikelfoto: Marthe Donas, Stilleven, 1917. © KMSKA