1997 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV1997
1997 - 35ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Met het surrealisme begint de moderne kunst, dat wil zeggen een heel andere kunst. Zijn verschijning creëert een breuk die niet meer te herstellen is. Kan men daarna nog dat woord 'kunst' - dat in de loop van enkele eeuwen in de Europese wereld zo'n specifieke betekenis heeft gekregen - op dezelfde manier hanteren?

Speelkaarten vallen uit de boot in een ideale samenleving, althans volgens Thomas Morus in zijn Utopia, maar in Turnhout zijn ze een onloochenbare realiteit. Sedert 170 jaar worden hier speelkaarten gedrukt, nu ruim 600.000 Spellen per dag. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen wijdt een themanummer aan het Nationaal Museum van de Speelkaart te Turnhout.

Dit themanummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen bestaat uit twee grote delen. Het eerste biedt een korte biografische schets, aangevuld met een cultuurhistorische situering van Lucas Faydherbe. Het tweede deel beschrijft Faydherbes sculpturaal en architecturaal werk in een aantal Mechelse kerken.

Dit themanummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen verschijnt op het moment dat het MUHKA, het MUseum van Hedendaagse Kunst te Antwerpen, tien jaar bestaat. Het MUHKA werd in 1987 opgericht met als doel internationale en nationale hedendaagse kunst aan te kopen, te conserveren en tentoonstellingen te creëren.