2006.6 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2006.6
2006 - 44ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Nick Ervinck (°23 mei 1981) volgde secundair onderwijs bij de Zusters Maricolen (Instituut Heilige Familie) te Brugge. Eerst verkende hij de architectuur en werd er met een scheef oog bekeken omwille van zijn nogal grootschalige en bombastische maquettes, later exploreerde hij de keramiek.

Twee handen voor één meesterstuk: zo schilderden Peter Paul Rubens en Jan Brueghel het Aards paradijs. Aan de samenwerking tussen de twee meesters wijdt het Mauritshuis in Den Haag een oogstrelende en leerrijke tentoonstelling.

In het verhaal van de academische collecties van de Gentse universiteit speelt koning Willem I, die de plak zwaaide van 1815 tot 1830 en zich intens inliet met onderwijspolitiek, een belangrijke rol. Elke universiteit moest volgens een bepaling uit 1816 beschikken over 'un cabinet pour l'histoire naturelle des animaux et pour leur anatomie comparée'.

Een beetje verscholen in de serene stilte van het Hasseltse begijnhof ligt Z33. Artistiek directeur is Jan Boelen, die het kunstencentrum al enkele jaren een duidelijk gelaat geeft. Aanleiding voor ons gesprek is de opening van de tentoonstelling rond licht en de idee om meer kunst in de publieke ruimte te plaatsen in Limburg.

Dat het administratief gebouw van Douane en Accijnzen aan het Antwerpse Kattendijkdok een museum herbergt dat de geschiedenis van het beroep schetst, is niet zo verwonderlijk. Maar de collectie in beslag genomen goederen is ronduit verbijsterend.

Wie in Brussel moet zijn, hoeft al lang niet meer de Hallepoort door. Toch komt er tegenwoordig weer veel wereld het poortgebouw binnen. Met een tentoonstelling over Zuid-Marokko bijvoorbeeld, dankzij een samenwerking van het culturele ontmoetingsproject 'Marokko. Symbiose van Culturen' en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.