2007.3 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

2007 - 45ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Beelden van verpakking

Straks zijn haar drie zonen afgestudeerd en gaan ze het huis uit. Ria Verhaeghe heeft haar artistieke carrière lang ondergeschikt gemaakt aan haar taak als moeder. Ze is dan ook een laatbloeier, een vrouw die niet zo nodig in the picture hoeft te staan, maar die op een rustige manier haar ding doet.

Een huis voor glas,kunst en educatie

Met het Glazen Huis is Lommel een attractie en een centrum rijker. Wie het plaatsje bezoekt, kan het gloednieuwe gebouw nauwelijks ontlopen. Zijn kegelvormige spits priemt opzichtig een gat in de wolken en markeert overweldigend de skyline van het sluimerende Limburgse stadje.

Het Sportimonium

In een fascinerend gebouw uit de jaren 20 huist dit splinternieuw museum waar het Vlaamse sporterfgoed centraal staat. Naast talloze authentieke sportartikelen illustreren vele kunstwerken de geschiedenis van het Vlaamse sportgebeuren.

Haast  U langzaam

De secretaris van de stadhouders van Holland, Zeeland en Utrecht vergezelde Willem III, prins van Oranje en koning van Engeland, in 1691 tijdens diens bezoek aan het Erasmushuis. Constantijn Huygens zegt er in zijn journaal bij dat toen al de traditie bestond om deze bezienswaardigheid te bezoeken.

Het Surrealisme in België

Hoe kun je als museum een imago van provinciale dufheid van je afschudden? Afvoeren en iets nieuws bedenken. En dat is net wat in Bergen is gebeurd. Het Musée des Beaux-Arts werd afgebroken en door een heldere kunsttempel vervangen. Een nieuwe start onder een nieuwe klinkende naam: BAM!

Dronken van de schoonheid van de Madonna

Een beeld uit de veertiende eeuw dat de vergelijking kan doorstaan met Van Eycks Madonna van Joris van der Paele en Michelangelo’s Madonna met Kind. Conservator van het Brugse Groeningemuseum Till-Holger Borchert staat erbij, kijkt ernaar, en prijst het beeld de hemel in.

Nationale Bibliotheken

'Wat doet een antiek plantenboek op Ebay?' kopte een krant eind april op haar cultuurpagina's. Aanleiding voor het artikel was de cyberveiling van een Cruydt-Boeck van Rembert Dodoens. Dit is echter niet het eerste, en zeker niet het laatste antiquarisch werk dat zijn weg vindt naar het internet.

Erfgoed Vlaanderen werd in 1994 opgericht met als ambitieus doel een oplossing te beiden voor probleemmonumenten. In dertien jaar tijd nam de organisatie evenveel monumenten in beheer. Ze restaureerde ze, gaf ze een nieuwe bestemming en stelde ze open. In 2001 verruimde de missie van Erfgoed Vlaanderen.

Royal Palms Beach Club- een boekbespreking

Voorovergebogen, naakte figuren, die niet hun gezicht, maar hun achterste tonen zijn de opvallendste gasten in de Royal Palms Beach Club van Vincent Geyskens (°I97I). Ze duiken zowel alleen als in gezelschap op in de gelijknamige monografie, die de nagelnieuwe uitgeverij VdHBooks aan de in Brussel residerende kunstenaar wijdt.