2014.1 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

2014 - 52ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Het mysterie Michaël Borremans

Wie meer wil te weten komen over het werk van Michaël Borremans leest het best interviews. De essays over zijn werk maken de verwarring die hij zelf al oproept in zijn werk meestal alleen maar groter. Toch is Borremans helder als hij zelf aan het woord is.

Greet Van Autgaerden: het kijken kan duren

Een rist tentoonstellingen dit jaar: Greet Van Autgaerden is een vaste waarde geworden in het landschap van de hedendaagse schilderkunst in ons land. Zij studeerde aan Sint-Lukas Brussel van 1994 tot 1998 en ging in datzelfde jaar piano studeren aan het Conservatorium in Brussel. Ze heeft dat drie jaar volgehouden terwijl ze bleef schilderen en exposeren.

Mausoleum voor een kunstverzamelaar

Urvater. Het Verhaal van een Kunstverzameling. De titel van het boek klinkt veelbelovend, de feeërieke ontdekkingstocht kan beginnen. Want Bertie Urvater (1910-2003) en zijn echtgenote Gigi vormden een van die kunstverzamelende koppels zoals ze die vandaag niet meer maken: zo rijk als de zee diep is, met een ongekende flair voor kwaliteit en een panache uit een andere tijd.

Klinkende Sax-tentoonstelling in Brussel

Tweehonderd jaar geleden werd Adolphe Sax (1814-1894) in Dinant geboren en dat wordt feestelijk herdacht, liefst wereldwijd. Het Maasstadje en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel zijn er alvast klaar voor.

Géricault in MSK Gent: fragmenten van mededogen

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent pakt uit met een grote tentoonstelling over Théodore Géricault, een door de realiteit en alle aspecten van de menselijke natuur begeesterd schilder.

Het internet als museum

Met een muisklik langs digitaal aan de muur genagelde schilderijen wandelen. Virtuele museumzalen betreden en nog snel eens napraten over al het moois in de onlinecafetaria alias forum. Kunst begint stilaan te verzoenen met de koude binaire internetwereld. De digitale beleving van het esthetische moet een artistieke ontdekkingreis worden. Dit is een evolutie die we maar al te graag steunen.

Atelierflat in Antwerpen: thuiskomen bij Jozef Peeters

Altijd iets om naar uit te kijken, zo’n atelierbezoek. In Antwerpen heb je de keuze: het Rubenshuis, het atelier van Panamarenko en ook de woning van Jozef Peeters, een van de kopstukken van het modernisme in Vlaanderen.

De restauratie van Golgotha: De opstanding van een ontwricht schilderij

De provincie Antwerpen kende in 2013 een subsidie toe om het zeventiende-eeuwse paneel met de voorstelling van Golgotha uit de Sint-Stefanuskerk in Hingene te restaureren. Geen seconde te vroeg, zo blijkt.