2015.3 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

2015 - 53ste jaargang

Gerelateerde Artikels

De Onze-Lieve Vrouwekathedraal in Antwerpen

In 1961 richtte paus Johannes XXIII het bisdom Antwerpen opnieuw op en kwam de zorg voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in handen van het provinciebestuur. Dat besloot in 1965 tot de reiniging en de restauratie van het kathedraalinterieur. Een halve eeuw later is de restauratie afgerond.

Om iets te weten over schilderkunst in de Bourgondische Nederlanden

Bernhard Ridderbos, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt zich al meer dan drie decennia toe op de studie van de kunst uit de Bourgondische Nederlanden. Ridderbos’ laatste boek is terug een must voor iedereen.

Grenzen van de mensenrechten aftasten op tablet

Hoe klinkt de opgejutte massa bij een lynchpartij? Een bezoek aan Kazerne Dossin geeft stof tot nadenken, en met hun eerste applicatie wordt het echt confronterend. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Toerisme Mechelen draagt Dossin nu ook digitaal zijn boodschap uit.

Actuele kunst in de kustprovincie - Triënnale Brugge en Beaufort

Deze zomer moet het mooi weer worden. Alleszins aan de kust en wat verder in het binnenland. Dan en daar lopen Beaufort en de Triënnale Brugge samen. Architectuur staat centraal.

Reuzemaskers uit Congo - Etnografisch erfgoed van de jezuïeten

In de eerste helft van de 16de eeuw ontscheepten jezuïeten in Midden-Afrika, lang voor de Europese kolonisatie van het gebied. In 1893 stichtte de Sociëteit van Jezus de Missie van Kwango. Het is aan hen dat de tentoonstelling Reuzemaskers uit Congo in het BELvue Museum is gewijd.

“Het Kasteel van Gaasbeek is een theater van de geschiedenis”

Sinds 2004 is Luc Vanackere directeur van het Kasteel van Gaasbeek. In die tien jaar zette hij het op de kaart als een plek die de relevantie van erfgoed voortdurend bevraagt en het historisch patrimonium systematisch confronteert met hedendaagse kunst.

Beelden die doelbewust trillen - Colin Waeghe

Colin Waeghe verblijft momenteel in Leipzig waar zijn vriendin les geeft aan de academie. Hij vertoeft slechts af en toe in zijn geboortestreek en daar maken we gebruik van voor een uitgebreide babbel.