U bent hier

Nick Andrews - Docklands

 

Op de kruising tussen de Pelgrimstraat en de Reyndersstraat in Antwerpen loopt u tegenwoordig voorbij een diptiek van Nick Andrews. Op de gevel van café De Vagant, en op de gevel aan de overkant, prijken hoog boven de hoofden van voorbijgangers twee van zijn muurschilderingen.

 

Nick Andrews werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, maar is een echte Antwerpenaar. Dat kun je zien aan zijn liefde voor de Schelde en haar dokken, die van de diptiek Docklands afspat. Op beide muren is quasi dezelfde scène afgebeeld: een man die langs het water loopt. Op het ene werk staat de man met zijn gezicht naar de kijker, op het andere keert hij ons de rug toe, alsof hij de Pelgrimstraat is overgestoken en onverstoord zijn weg vervolgt. Langs hem staan schepen aan wal, die de droom van een verre exotische reis in zich dragen.  

 

Nick Andrews in zijn atelier. Copyright Ludo Geysels

 

 

Hoofdkleuren

 

Toen Andrews in 1996 afstudeerde aan de Antwerpse Academie had hij al een unieke eigen stijl ontwikkeld. De invloed van zijn mentor Fred Bervoets, een andere prominent van de Antwerpse hedendaagse kunst, was van groot belang en blijft merkbaar in zijn expressieve penseelvoering en bij wijlen in zijn onderwerpkeuze.

 

De kunstenaar verklaarde enkele jaren geleden in een interview dat hij vooral bezig is met sfeer en gevoel. Het realistische van een beeld interesseert hem niet. Waar het om draait, is het combineren van kleuren tot een atmosferische illusie. Wie meerdere werken van Nick Andrews onder ogen krijgt, zal merken dat hij graag experimenteert met kleurcombinaties: hij gebruikt louter de drie hoofdkleuren, rood, blauw en geel, maar mengt die tot de meest complexe en intense tinten. Ook op de twee muurschilderingen in Antwerpen voert hij onderzoek naar de mogelijkheden van kleuren: alle schakeringen blauw zorgen, met kleinere gele en rode vlekken, voor beweging, contrast en expressie. De scène straalt eenzaamheid uit, maar op een gemoedelijke en lyrische, haast romantische manier.

 

Nick Andrews, Docklands, 2016, copyright Tamara Beheydt

 

 

Kunstenaars tegen de muur

 

De diptiek van Andrews maakt deel uit van een openluchttentoonstelling, waarvoor elf Antwerpse kunstenaars een werk op een gevel of muur maakten. De expo heeft enerzijds als doel het Antwerpse artistieke talent in de verf te zetten (letterlijk), en wil anderzijds kunst dichter bij de mensen brengen. Curator Lieven Segers, die zelf de voorgevel van een universiteitsgebouw onder handen nam, nodigde onder meer Luc Tuymans, Fred Bervoets, Guillaume Bijl en Nel Aerts uit om een muur te voorzien van een kunstwerk. Wie de hele tentoonstelling wil bekijken, kan een wandeling van ongeveer drie kilometer maken langs enkele historische plaatsen en gezellige wijken in het Antwerpse stadscentrum. De Antwerp Museum App onthult alle locaties, samen met meer informatie over de werken.

 

 

 

Elke maand bespreekt een tento.be-redacteur een kunstwerk uit een actuele tentoonstelling. In oktober is Tamara Beheydt aan de beurt.

Nick Andrews (°1972)

Docklands (2016)

Foto: Tamara Beheydt

Uit: 11 kunstenaars tegen de muur