U bent hier

Gruuthusemuseum (voorziene heropening voorjaar 2019)

Vandaag staat u bij het Gruuthusemuseum voor een gesloten deur. Het Brugse museum is sinds 1 juli 2014 gesloten wegens renovatie. De heropening van dit stadsmuseum is gepland voor eind mei 2019.

Het Gentse bureau voor storytelling MADOC zal samen met het architectenbuereau noArchitecten de inhoudelijke ideeën omzetten naar een ruimtelijk ontwerp en scenografie. De twee bureaus realiseerden eerder al Texture, het vlasmuseum in Kortrijk. De museale ruimtes zijn ingedeeld in interpretatiezalen, die meer historische context geven, en museale zalen, waarin de collectie zelf in het voetlicht staat. Elke verdieping staat voor een historische periode in de Brugse geschiedenis: 15de en 16de eeuw op het gelijkvloers, 17de en 18de eeuw op de eerste verdieping, 19de eeuw op de tweede verdieping en een uitnodiging om de hedendaagse stad te verkennen in de Delacenseriezolder.

In de nieuwe opstelling gaat de oorspronkelijke Gruuthusecollectie in dialoog met schilderijen, handschriften of miniaturen uit andere erfgoedcollecties. Samen met het stadspaleis zelf vertellen zij een rijkgeschakeerd verhaal van 500 jaar Brugse geschiedenis.

Brugge beleefde in de 15de eeuw gouden tijden. Uit die tijd dateert het prachtige gotische stadspaleis van de Heren van Gruuthuse met zijn diverse interieurs, waaronder een kapel uit 1472. De collectie van het museum is bijzonder gevarieerd. Het gaat veelal om wat men ‘toegepaste kunst’ noemt: meubilair, wandtapijten, edelsmeedwerk, aardewerk enz., maar er is ook schilderkunst, er zijn muziekinstrumenten en wapens, er is keukengerei en er is de beruchte guillotine... Naast alledaagse tref je er ook bizarre objecten aan. Het leven zoals het in de hogere kringen was..., van de 13de tot de 19de eeuw.

‘Huse’ betekent ‘huis’ en ‘gruut’ was in de Middeleeuwen een mengsel van gedroogde planten en bloemen waarmee bier werd gekruid. Je kon het alleen kopen bij de landsheer (een soort van belasting). Vandaar ‘de Heren van Gruuthuse’.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Musea Brugge:

Welke musea (14 locaties) maken deel uit van Musea Brugge?

 

 

 

Open: 
MOMENTEEL VOOR MEERDERE JAREN GESLOTEN OMWILLE VAN RESTAURATIEWERKZAAMHEDEN
Trein: 
Brugge
Bus: 
dichtstbijzijnde bushalte O.L.V. Kerk, Katelijnestraat ingang O.L.V. Kerk
Gruuthusemuseum
8000 Brugge
Dijver
17
Vlaanderen
West-Vlaanderen
+32 (0)50 44 87 43
+32 (0)50 44 87 78

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF 2002-2009