Het Huis van Alijn - Museum van het dagelijks leven

Het Huis van Alijn is een tijdloos museum. Het cultureel erfgoed van alledag is een immense schatkamer van verhalen van dingen die (n)ooit voorbijgaan. Je beleeft ze in het Huis van Alijn! Een museum met een passie voor het dagelijkse leven in de 20ste eeuw. Ontdek hier de kleine en grote geschiedenissen van het leven, zowel uit het begin van de 20ste eeuw als uit de naoorlogse jaren.

Poppentheater met Pierke van Alijn. Pierke, de kinderheld van het Huis van Alijn, zorgt elke zaterdag voor avontuur - van 1 oktober tot 31 mei.
Tijdens de herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie is Pierke ook van de partij op woensdag. In de Gentse Feesten is er 10 dagen lang een namiddagvoorstelling. Wie graag de avonturen van Pierke en zijn kompanen wil volgen, kan de agenda raadplegen. Reservatie van tickets gebeurt via Uitbureau.

Het Huis van Alijn heropende op zaterdag 16 december 2017 met een vernieuwde opstelling van de vaste collectie na een sluiting van elf weken. Die vertelt het verhaal van het dagelijks leven tijdens de 20ste eeuw tot vandaag. En de nieuwe tentoonstelling is er niet alleen om naar te kijken. Je kan er ook voelen, horen en ruiken. Die nieuwe aanpak moet een museumbezoek vooral aangenamer maken voor mensen met autisme. Het Huis van Alijn is naar eigen zeggen het eerste autismevriendelijke museum in België. Het vernieuwde Huis van Alijn toont dat het alledaagse allerminst gewoon is en zoomt in op gewoonten, tradities en rituelen die herinneren aan een recent of verder verleden.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Open:
Maandag tot zondag
Gesloten:
Woensdag, 1 januari, Paasmaandag en Pinkstermaandag en op 24, 25 en 31 december en 1 januari. Vanaf 30 september 2017 gaat het Huis van Alijn 11 weken dicht voor verbouwingswerken.
Prijs:
€ 6,00
Korting:
€ 4,50
inwoners van Gent, 65+, groepen min. 15 pers, lerarenkaart, Carte Prof, Gentse UITPAS - € 2,00: jongeren 19-26 jaar, groepsbezoeken in schoolverband >18 jaar - € 1,20: UITPAS-houders met kansentarief, reservatie via Fonds Vrijetijdsparticipatie, reservatie via Steunpunt Vakantieparticipatie
Gratis:
Vrienden van het Huis van Alijn, jongeren -19 jaar, begeleiders van personen met een beperking, begeleiders van schoolgroepen, pers, VMV, ICOM, gidsenkaar - Inwoners van Gent hebben gratis toegang op zondag tussen 10:00 en 13:00 en tijdens de Gentse Feesten.
Combiticket:
Citycard: voor € 30 (48u) of € 35 (72u) kan u de belangrijkste Gentse musea, monumenten en attracties bezoeken, genieten van een boottochtje op de Gentse binnenwateren én tram en bus gebruiken. De CityCard wordt verkocht in de musea, de toeristische informatiepunten en de hotels.
Uren:
9.00 uur tot 17.00 uur
za, zo, schoolvakanties en feestdagen van 10:00 tot 18:00
Trein:
Gent Sint-Pieters: aan het station neemt u tramlijn 1 of 4 tot aan de halte ‘Gravensteen’. U bent nu op het Veerleplein, neem de Kraanlei (langs de Leie). Na 200 meter vindt u het Huis van Alijn aan uw linkerzijde. Gent Dampoort: aan de grote rotonde (perron onder de viaduct) neemt u buslijn 3, 38 of 39 tot aan de halte 'Sint-Jacobs - Vlasmarkt'. U wandelt verder naar de Vrijdagmarkt, richting Patershol. U steekt het Zuivelbrugje over en gaat dan naar links de Kraanlei op.
Tram:
1 en 4 halte: Gravensteen