U bent hier

MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel (Vanaf 28 september 2018 wordt de nieuwe naam Industriemuseum met baseline ‘over mensen en machines’)

Al gehoord van de Mule Jenny (of Spinning Mule) en Lieven Bauwens? En zag je al een katoenspinnerij of een letterzetterij aan de binnenkant? In het MIAT maak je de evolutie van de industriële samenleving (1750 tot nu) mee: de eerste Industriële Revolutie, de opkomst van de machine, de evolutie van de consumptie- en informatiemaatschappij, de evoluerende techniek, het dagelijks leven. Een belangrijk accent ligt op textiel, jarenlang zowat de belangrijkste nijverheid in Vlaanderen en Gent. Ook de rol van de vrouw en het thema ‘kinderarbeid’ in de industriële samenleving zijn in de vaste opstelling verwerkt. Het museum hecht veel belang aan het educatieve aspect: oud én jong vinden hier vast en zeker hun gading, bijvoorbeeld in de imposante machinegalerij.

 

Duik 250 jaar terug in de tijd. Vergeet alle technologische toepassingen, zoals gsm, computer en ipod. Ook van huishoudapparaten, zoals koelkast, wasmachine en strijkijzer is nog geen sprake. Je belandt in de achttiende eeuw en komt vervolgens in de periode van de eerste industriële revolutie met de opkomst van de machine. In geen tijd groeien kleinschalige, ambachtelijke werkplaatsen uit tot grote fabrieken. Voor de arbeiders en hun kinderen volgt een hard bestaan, met lange werkuren voor iedereen.

 

Bekijk de virtuele tentoonstelling: 'Katoenkabaal. Van katoenplant tot draad'.

 

Miat heeft grootste verzameling bakeliet van Vlaanderen

De weduwe van architect Romain ‘Ro’ Berteloot schenkt de bakelietcollectie van haar man aan het Miat. Met deze schenking van 378 voorwerpen heeft het Miat, dat al veel bakelieten voorwerpen bezit, de grootste bakelietcollectie in Vlaanderen. Leo Baekeland, de uitvinder van bakeliet, was een Gentenaar. (De Gentenaar dd 07/02/2015)

 

MIAT word Industriemuseum (heropening op 28 september 2018 met een gloednieuwe tentoonstelling en een hernieuwde opstelling van de vaste collectie).

Het MIAT bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst. Om deze vernieuwing kracht bij te zetten verandert het museum van naam en wordt Industriemuseum. De baseline ‘over mensen en machines’ zet de naam kracht bij en maakt meteen duidelijk waarover het museum gaat: industrie, mensen en machines. Op 29 september 2018 opent het Industriemuseum haar deuren.

Op vrijdag 28 september 2018 opent het Industriemuseum haar deuren. De nieuwe hoofdtentoonstelling zal het pronkstuk zijn, maar ook in de stad wil het museum sterk aanwezig zijn. Daarom organiseert het museum een stadsbreed openingsevenement tijdens dat feestelijke weekend. Met verschillende activiteiten, zoals rondleidingen, workshops, performances, demonstraties, wandelingen en fiets- en boottochten wordt het nieuwe museum op de kaart gezet.

In de aanloop van dit feestelijke moment kan iedereen de totstandkoming van de nieuwe hoofdtentoonstelling volgen op miatgent.blog.

 

Het Miat gaat uit zijn dak.

In 2017 wordt het typische fabrieksdak vernieuwd. De bovenste tentoonstellingsruimte sluit en de collectiestukken verhuizen tijdelijk naar de depots. De zware machines blijven staan. Zij krijgen een stofvrije verpakking. Het MIAT wil de komende jaren het museum grondig herdenken. Momenteel ondergaat het fabrieksdak een grote vernieuwing. En werkt het museumteam een nieuwe koers uit. Benieuwd naar de plannen, de werken en het resultaat? Volg dan de gloednieuwe blog miatgent.blog!

Textiel is één van de pijlers van ons industriële verleden. Het gebouw en de collectie van het MIAT zijn hiervan unieke Gentse getuigen. Dat zal vanaf 29 september 2018, in de gloednieuwe hoofdtentoonstelling, nog beter uitkomen. Je zal er verhalen ontdekken over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Het nieuwe MIAT wordt een unieke combinatie van beleving, inleving en zelf doen.

Plan je een bezoek aan het MIAT? Ga naar www.miatgent.be

Op de bovenste verdieping biedt het MIAT een prachtig en ongewoon uitzicht op het Gentse stadscentrum.

 

MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel werd voorheen Museum voor Industriële Archeologie en Textiel genoemd. Vanaf 28 september 2018 wordt de nieuwe naam Industriemuseum met baseline  ‘over mensen en machines’.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Home

 

Op volgende momenten zijn er demonstraties aan de textielmachines: Dinsdag van 10u tot 15u30, Woensdag van 10u tot 12u, Donderdag van 10u tot 15u30, Vrijdag van 10u tot 15u30, Zaterdag van 14u tot 16u, Zondag van 10u tot 13u.
Open: 
Maandag tot en met zondag
Gesloten: 
Woensdag - Tijdens de kerstperiode is het museum gesloten op 25 en 31 december en 1 januari.
Prijs: 
€ 6,00
inclusief de permanente tentoonstelling van het MIAT
Korting: 
€ 4,50
groepen vanaf 15 personen, senioren 65+, Gentenaars, OKV-leden (op vertoon van lidkaart), leraars (op vertoon van lerarenkaart); € 2,00: Voor 19 tot 25 jaar; € 1,20: Voor houders van een Vrijetijdspas
Gratis: 
jongeren -19 jaar, vrienden van het MIAT, Gentenaars: elke zondag van 10 tot 13 uur en tijdens de Gentse Feesten (op vertoon van identiteitskaart), houders van een CityCard*, begeleiders van personen met een beperking, begeleiders van schoolgroepen, leden van ICOM en VMV, pers (op vertoon van perskaart)
Combiticket: 
*CityCard Gent: Gent all-in voor 48 uur (€30) of 72 uur (€35): • Toegang tot het MIAT en de voornaamste musea, monumenten en attracties • Openbaar vervoer inbegrepen • Inclusief een handig gidsje dat je wegwijs maakt in Gent • Boottocht bij rederijen De Gentenaer en – Gent Watertoerist inbegrepen De CityCard Gent is verkrijgbaar in het MIAT en de andere deelnemende musea, het infokantoor van Toerisme Gent, de hotels, de verkooppunten van vervoersmaatschappij De Lijn, Fnac Gent en Uitbureau. Meer info op www.visitgent.be.
Uren: 
9 tot 17 uur
Weekends, feestdagen en schoolvakanties: 10:00 -18:00
Trein: 
Gent-Dampoort en Gent Sint-Pieters Het MIAT ligt in het centrum van Gent, op wandelafstand van de Sint-Jacobskerk, Korenmarkt en Vrijdagsmarkt.
Tram: 
1 - 24 (halte: Korenmarkt) en 4 (halte: Sluizeken)
Bus: 
3, 5, 38, 39, 55, 58 (halte: Sint-Jacobs)
MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel
9000 Gent
Minnemeers
9
Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
+32 (0)9 269 42 00
+32 (0)9 233 07 39

Tentoonstellingen