Museum Mayer van den Bergh

De ware kunstliefhebber is zijn tijd vooruit. Fritz Mayer van den Bergh (°1858 - +1901) was zo’n verzamelaar. Dankzij zijn neus voor kwaliteit kon hij een verzameling Europese kunst aanleggen van (toen nog betaalbare) topkwaliteit. Toen Fritz Mayer van den Bergh stierf op 43-jarige leeftijd na een val van zijn paard maakte zijn moeder, Herniëtte van den Bergh, werk van zijn levensdroom. Zij bouwde in 1904 een museum voor de kunstvoorwerpen die hij, samen met haar, had verworven. Het museum heeft iets heel erg koesternds. 'Huismuseum met kamers vol kunst'  de ondertitel van het museum is het allereerste museum ter wereld dat letterlijk rond één collectie is gebouwd. Met speciale belangstelling voor Bruegel.

Toen Fritz rechten studeerde stierf zijn vader. Hij stopte zijn studies, is terug naar huis gekeerd om aan de zijde van zijn moeder verder te leven tot aan zijn dood. Twintig jaar lang stond zijn en haar leven in het teken van reizen, veilingen aflopen en zijn verzameling samenbrengen. Zijn collectie telde meer dan 3000 kunstvoorwerpen. Ze bleef tot op vandaag nog volledig intact. Hun relatie was zeer intens en het was zij die zijn droom, een eigen museum, heeft waar gemaakt na zijn dood.

Het museum geniet wereldfaam door Pieter Breughels 'Dulle Griet' maar er is meer...

In dit eenmansmuseum voel je de liefde voor kunst in al zijn genres: schilderijen, beeldhouwkunst, tapijten, manuscripten, tekeningen… Het museum bezit een waardevolle collectie Vlaamse Primitieven: topwerken van Juan de Flandes, Quinten Metsys, Pieter Bruegel, Vrancke van der Stockt en de Meester van de H. Ursulalegende, werken uit de omgeving van Memling en Van der Weyden. Uitzonderlijk zijn de collecties middeleeuwse beeldhouwkunst en ‘kunst uit de Renaissance’. Het museum werd in 1974 en 2004, toen het honderd jaar bestond, verbouwd, gemoderniseerd en uitgebreid maar de 'oude sfeer' blijft bestaan..

Een absolute topper is Pieter Bruegels ‘Dulle Griet’ (1562), een hels werk met een bijzonder boeiende interpretatiegeschiedenis. Fritz Mayer van den Bergh ontdekte dat werk op een veiling in Keulen, waar niemand interesse had voor het spookachtige landschap. Hij kocht het paneel voor een prikje en kon het enkele dagen later identificeren.

Bekijk: Dulle Griet vertrokken voor restauratie.

Restauratie Dulle Griet onthult kleurenpracht en ontdekkingen - Topstuk Pieter Bruegel de Oude gerestaureerd

Je kan het bezoek aan je favoriete schilderijen tot in de puntjes voorbereiden, dankzij de virtuele rondleiding door het museum.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Open:
Dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
Gesloten:
Maandag (met uitz. van Paasmaandag en Pinstermaandag) en op 1 januari, 1 mei, Hemelvaartsdag, 1 november, 25 december
Prijs:
€ 8,00
Bezoekers van 26 tot en met 65 jaar. De toegangsprijzen gelden voor een bezoek aan de permanente collectie (tijdens tentoonstellingen gelden andere tarieven).
Korting:
€ 6,00
bezoekers van 12 tot 26 jaar / groepen vanaf 12 personen, +65 jaar.
Gratis:
Bezoekers jonger dan 12 jaar, Iedereen elke laatste woensdag van de maand, Begeleiders van mensen met een beperking, Schoolgroepen (tot 26 jaar) met leraar, Kaarthouders: Antwerpenaren met een A-kaart, A-kaarthouders met een kansentarief, Antwerpse stadsgidsen, ICOM, lerarenkaart, perskaart, Antwerp City Card, Vrienden van de Antwerpse Musea, museumpas.
Combiticket:
Mayer van den Bergh + Rubenshuis: € 10,00 / € 8,00
Trein:
Antwerpen-Centraal
Tram:
Metro 2, 3, 5, 15 (Meir); 7, 8 (Oudaen/Mechelseplein); 12, 24 (Nationale Bank)
Bus:
9 (Komedieplaats); 1, 13, 290, 500 (Nationale Bank)
Museum Mayer van den Bergh
2000 Antwerpen