Texture (Museum over Leie en vlas)

In Kortrijk ging het Vlasmuseum in de schuur in de Etienne Sabbelaan in het weekend van 2 december 2012 dicht. In het weekend van 4 en 5 oktober 2014 heropende het dertig jaar oude Vlasmuseum onder de nieuwe naam 'Texture Museum over Leie en vlas' haar deuren in een oud vlaspand aan de overs van de Leie.

Het pand was ooit een verzendhuis van 'The Linen Thread Company'. Om het museum te kunnen huisvesten heeft men het bestaande gebouw uitgebreid met een extra dakverdieping. Het gouden dak is een knipoog naar het roemrijke vlasverleden van de Leie.

Tot in de jaren zestig was de Leiestreek ‘s werelds grootste productiecentrum van vlas. Het rootproces in de Leie zorgde voor een uitstekende kwaliteit van het vlas, waardoor de waterweg al snel de bijnaam ‘The Golden River' kreeg. Door de opkomst van warmwaterroterijen verdween de aandacht voor de Leie. De stad wil die belangrijke rol nu opnieuw in de kijker zetten door het Vlasmuseum uit te bouwen vlakbij de Leie.

Gouden dakverdieping

Architectenbureau noA bouwde het nieuwe museum. In 2003 stond dit bureau al in voor de realisatie van het nieuw Stadhuis in Kortrijk. Voor de nieuwe constructie hebben de architecten een aardige blikvanger in petto: een gouden dakverdieping bovenop het bestaande gebouw! Hierdoor valt het complex niet alleen op, het zorgt vooral voor extra museumruimte. Het parkeerterrein voor het nieuwe museum maakt plaats voor een plein met terrasjes waar je fietsen kan huren. Aan de kant van de Noordstraat bevindt zich het museumcafe 'Kaffee Damast' met picknickruimte.

Museumcollecties

Naast een interactieve introductie tot het vlas vind je op de benedenverdieping kinder-en textielateliers. Verder is er ruimte voorzien voor een auditorium, een documentatiecentrum en een museumshop. Op de eerste verdieping komt de vaste museumcollectie. De dakverdieping biedt plaats voor tijdelijke tentoonstellingen of damast-en kantwerken.

Fietsroutes 'Vlasvelden in bloei'

Speciaal voor fietsers werkte museum Texture twee fietsroutes uit. Eén op maat van gezinnen (circa 20 km) en één op maat van fietsliefhebbers (circa 46 km). In museum Texture (startpunt van de route) kan je tijdens de openingsuren deze fietsknooppuntenroutes gratis ophalen in de vorm van een handige sticker. Je kan beide lussen ook afdrukken via de site www.vlasveldeninvlaanderen.be of inladen in de Vlaanderen Fietsland app. Op het museumplein van Texture is een fietsstalling en fietspomp aanwezig.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Open:
Mei – September: di tot zo van 10 uur – 18 uur (Gesloten op maandag) Oktober – April: di tot zo van 10 uur – 17 uur (Gesloten op maandag en feestdagen)
Prijs:
€ 6,00
(€ 1,00 korting op vertoon van dagticket NMBS)
Korting:
€ 4,00
groepen vanaf 12 personen - Groepen wordt gevraagd om minstens twee weken op voorhand contact op te nemen met de klantendienst. Reserveren is verplicht voor rondleidingen met een gids (€ 60 : gids).
Gratis:
kinderen tot en met 12 jaar en elke 1 ste zondag van de maand
Trein:
Er zijn gemakkelijke verbindingen vanuit Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Luik en Oostende. Het station Kortrijk ligt op 15 minuten wandelafstand van Texture.
Texture
8500 Kortrijk