U bent hier

Erfgoeddag 2015: ERF!

 

Op zondag 26 april gaat een ware hoogmis voor liefhebbers van cultureel erfgoed door: Erfgoeddag. Op de vijftiende editie wordt alweer overal in Vlaanderen en Brussel ons erfgoed in de kijker gezet. Inderdaad; ons. Want erfgoed slaat op alles wat onze erfenis van vorige generaties omvat. Het thema is dan ook ERF! Net omdat die erfenis de onze is, zijn de activiteiten gratis. Weinig reden dus om geen cultureel uitstapje te plannen.

 

Een hele dag kan je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een veelzijdig erfgoedaanbod. De gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers. Zowel materieel als immaterieel erfgoed komen aan bod. Immaterieel erfgoed bestaat uit verhalen, liederen, tradities, sociale gebruiken en vaardigheden: niet tastbare tradities die van mens op mens overgeleverd worden. Onder materiaal erfgoed begrijpen we onroerend erfgoed als monumenten, huizen, en landschappen, of roerend erfgoed: alles wat wel verplaatst kan worden. Erfgoeddag zet dit alles in de kijker, zowel voor publiek, de sector en de pers, om een grotere vertrouwdheid met te creëren en ontsluiting en duurzaamheid te stimuleren. Op de vijftiende editie staat ‘De Familiestamboom’ centraal. Elke vereniging, elk museum of archief staat vrij een eigen invulling aan de feestdag te geven.

 

Enkele aanraders:

 

Pinnekesdraad en pinhelmen. Beveren onder de bezetting

 

 

Een tentoonstelling over Beveren en het waasland, onder Duitse bezetting tijdens de Groote Oorlog. De expo vertrekt voornamelijk uit persoonlijke collecties en bevat enkele unieke foto’s. Dit alles in het prachtige Kasteel Cortewalle en, zoals een hele hoop activiteiten die dag, rolstoeltoegankelijk.

 

Filmvoorstelling Felix De Boeck

 

 

Net als elke zondag opent het FeliXart Museum in Drogenbos zijn deuren. Speciaal voor Erfgoeddag toont het museum die dag een filmvoorstelling met getuigenissen van privéverzamelaars van het werk van abstract kunstenaar Felix De Boeck .

 

Xplore Bruges: Brugge verkennen met je tablet/smartphone

 

 

Liefhebbers van erfgoed, cultuur en moderne technologie komen hier aan hun trekken. Verschillende organisaties en musea ontwikkelden samen met de stad Brugge een virtuele tour doorheen de Bourgondische stad. Met je eigen smartphone of tablet verken je te voet of per fiets de historische binnenstad van Brugge.

 

Jos Tysmans: Alive and Kicking!

 

 

De workshop voor gezinnen met kinderen focust op het werk van schilder Jos Tysmans en laat kinderen op speelse manier proeven van kunst. Daarbij zijn de straten rond het cultuurcentrum van Houthalen-Helchteren verkeersvrij op Erfgoeddag.

 

Meer info: www.erfgoeddag.be