U bent hier

Het 36ste Aquarelsalon

 

In september gaat het zesendertigste Aquarelsalon van start. Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 september kan je in Antwerpen een brede greep uit de moderne aquarelwereld ontdekken. Dit alles vergezeld door een streepje muziek.

 

Ook dit jaar organiseert het Aquarelinstituut van België, de organisatie die het haar doel heeft gemaakt de aquarelleerkunst te promoten, haar tweejaarlijks kunstsalon. Voor deze editie kozen ze voor de kunst- en havenstad Antwerpen. Een deskundige jury zocht voor het Salon honderdzestigwerken uit, waaronder meer dan honderd van eigen leden uit België, Nederland en Duitsland. Gastkunstenaars zijn enkele grote namen zoals Angus McEwan (SCO), Silvia De Bastiani (ITA), Janine Gallizia (FR) en Mark Mehaffy (USA).

 

Al sinds de eerste Salons, georganiseerd als toonmomenten voor afstuderende kunstenaars aan de Parijse Académie des Beaux-Arts en het latere revolutionaire Salon des Refusés, blijkt deze vorm van massatentoonstellingen de manier bij uitstek om nieuwe namen de kunstwereld in te lanceren of net ontdekt talent de verdiende bekendheid te schenken. In die lijn lijkt Antwerpen als locatie een geschikte keuze. De Scheldestad profileert zich de laatste decennia meer en meer als bruisende metropool en broedplaats voor Cultuur en Kunst. Denk hierbij aan een mooie combinatie van historische parels zoals het paleis op de Meir en het treinstation Antwerpen-Centraal met hedendaagse architectuur van Zaha Hadid, Richard Rogers en Neutelings Riedijk Architecten (het toekomstig Havenhuis, het Justitiepaleis en het Museum Aan de Stroom). Antwerpen dompelt sinds jaar en dag haar poulains onder in de kunst en kan trots zijn op wereldspelers zoals Sidi Larbi Cherkaoui, de ‘Antwerpse Zes’ en Fred Bervoets.

 

Angus McEwan 

 

Daarnaast wil het AIB ook meer en meer inzetten op bekendheid bij het grote publiek, en daaraan gekoppeld, de toegankelijkheid van en naar de tentoonstelling. Campo & Campo is dan ook al lang geen onbekende naam meer in de wereld van kunstgalerijen en expositiecentra. Naast de naambekendheid van haar kunstenaars mikt het AIB met haar diverse activiteiten, waaronder verscheidene workshops, schildervakanties en een vierjaarlijks internationaal kunstfestival, ook op promotie van Aquarelkunst in het algemeen. Ze is stichtend lid van het ECWS, the European Confederation of Watercolour Societies, en geeft haar eigen tijdschrift Aquarelinfo uit.