U bent hier

Trademarks in Genk en Hasselt

 

De stadstriënnale van Genk en Hasselt richt vanaf 1 oktober 2016 tot 8 januari 2017 haar pijlen op TRADEMARKS. Die overkoepelende thematiek heeft alles te maken met de logomania: de obsessie met merken, branding en marketing. Het multidisciplinaire kunstenfestival voorziet honderd dagen lang tal van tentoonstellingen, socio-artistieke projecten en activiteiten.

 

Dit jaar stelt niet enkel Hasselt de stad open voor het stedelijke kunstenevenement, maar is ook Genk van de partij. Het kunstenfestival markeert daarmee een duidelijk cesuur. Na de drie supertriënnales creëert de organisatie een nieuw concept onder de noemer stadstriënnale. De twee Limburgse steden schijnen hun licht op mode, design muziek, fotografie en beeldende kunst. De Stadstriënnale nodigt hiervoor verschillende curatoren uit die rond eenzelfde thematiek elk met hun eigen visie en unieke stijl een locatie onder handen nemen.

 

TRADEMARKS zet aan tot nadenken over identiteit en originaliteit, maar ook over economische structuren en sociale problematiek. ‘Wij willen een vinger aan de pols zijn’, zegt artistiek directeur Pieter Jan Valgaeren. Als multidisciplinair kunstenfestival speelt de organisatie in op tendensen in het hedendaagse culturele veld. De focus van de triënnale ligt op de bredere maatschappelijke context en geeft een platform aan jonge kunstenaars om op maatschappelijke vernieuwingen in te spelen.

 

De editie van 2016 brengt op zeven verschillende locaties een verrassend en divers programma. Een van die locaties is Het Modemuseum Hasselt, de uitgelezen plaats om onder de noemer Label It rond trademarks te werken. Modehuizen voorspellen steeds opnieuw de trademarks van het volgende seizoen. Ook de manier waarop modehuizen met licenties omgaan, spreekt tot de verbeelding. Niet enkel mode, maar onder andere ook alcohol (Animalcoholics), platenhoezenen (This is the Sound of TM) en streetwear (G’Merkt) komen in het programma aan bod. 

 

 

Foto: beeld uit de tentoonstelling “Label It”, Modemuseum Hasselt

Meer info: www.stadstriennale.be

 

Charlotte D'Eer

Charlotte D’Eer is doctoraatsstudente aan de Vakgroep Letterkunde, Universiteit Gent. Sinds februari 2016 maakt ze deel uit van het project “Agents of Change: Women Editors and Socio-Cultural Transformation in Europe, 1710-1920″, waar ze Duitstalige tijdschriften bestudeert. Haar interesses gaan uit naar 18e en 19e eeuwse literatuur, gender studies en de weergave van emoties.