U bent hier

Vlaamse meesters in Cuba

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen-Lucas Vorsterman-prent ©RKDIMAGES

 

In augustus opende het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana de tentoonstelling Rubens y Amberes en blanco y negro (Rubens and Antwerp in Black and white). Die kwam tot stand door een samenwerking met de stad Antwerpen.
 

 

De focus van de expositie ligt op een catalogus met gravures van het atelier van Rubens.  Pieter Paul Rubens (1577-1640) is een van de meest iconische schilders geweest die de stad Antwerpen ooit gekend heeft. Vandaag is zijn naam alom bekend, maar ook tijdens zijn leven hoorde hij al tot de ‘grote’ kunstenaars. Rubens domineerde de Antwerpse markt in de zeventiende eeuw. Hiervoor had hij een enorm atelier met verschillende leerlingen. Veel van die leerlingen hebben zo ook naam voor zichzelf gemaakt.

 

Strenge leermeester

 

Een gravure bekom je door met een burijn inkepingen te maken in een koperplaat, die je achteraf met inkt kan inkleuren. Rubens hield zich vooral bezig met schilderen en niet met etsen of graveren. Dat besteedde hij uit aan zijn leerlingen zoals Pieter Claesz Soutman, Jacob Matham en Lucas Vorsterman. Die maakten reproducties van de schilderijen van Rubens onder zijn strenge toezicht. Rubens volgde alles in zijn atelier nauwkeurig op, elk detail moest kloppen. Hij wilde dat de verschillende kleurschakeringen uit zijn schilderijen werden overgezet in zwart-wit op de prentversies. Rubens ontving een drievoudig privilege. Hij was bij de eerste schilders die copyright op zijn werken ontving.

 

Jacob Matham-prent ©RKDIMAGES

 

Zowel de tentoonstelling als de catalogus zijn onderdeel van een samenwerkingsproject tussen het Nationaal Museum van Beeldende Kunsten en Belgische kunstpromotoren als Bruno Devos en Paul Verbeeck. Met de hulp van kunstwetenschapper Jonas Slegers werd de catalogus van de Vlaamse collectie samengesteld. Ook Philip Heylen, schepen van cultuur en Carl Depauw werkten hieraan mee. Die laatste is de coördinator van een samenwerkingsverband tussen verschillende Antwerpse instellingen, namelijk het Rubenshuis, het Rubenianum en het Museum Mayer van den Bergh. Het onlangs getekende samenwerkingscontract tussen het Cubaanse museum en Depauw staat de instituten toe kennis en specialisten uit te wisselen en toekomstige projecten samen uit te werken.

 

Artikelfoto: Lucas Vorsterman-prent ©RKDIMAGES