2019.3 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

2019 - 57ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Thanh Long Lam

Thanh Long Lam heeft zijn atelier op een wel uitzonderlijke plek. Hij huist tijdelijk in een torenkamer van het charmant kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem. Zelf woont en werkt hij in Deinze, want het kunstenaarsbestaan is niet lucratief genoeg om van te leven. Maar Long is een harde werker.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Sint-Lambertuskerk Neeroeteren

Er is het Middelheimmuseum in Antwerpen voor moderne beeldhouwkunst en er is de Sint-Lambertuskerk van Neeroeteren voor gotische beeldhouwkunst. Men wrijft al snel de ogen uit bij de aanblik van de eikenhouten beelden tegen de pilaren, het sierlijke zwevende Marianum, het Triomfkruis en de apostelbalk.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Nationale Bank

Een centrale bank is doorgaans niet zomaar toegankelijk voor het publiek. Hetzelfde geldt voor haar kunstcollectie. Al sinds 1972 verzamelt de Nationale Bank van België hedendaagse kunst, maar wat gebeurt daarmee? Krijgen we die kunst ooit te zien? Nu wel. Met een tentoonstelling in de gerenoveerde lokettenzaal wil de Nationale Bank een deel van haar collectie ontsluiten.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Vlaamse Meesters in Situ

Begin juni startte Vlaamse Meesters in Situ, een initiatief van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen dat loopt tot einde september. Het neemt je mee naar 45 sites, verspreid over Vlaanderen, naar kerken en kloosters, kastelen en stadhuizen waar topstukken van Vlaamse meesters nog altijd op hun oorspronkelijke plaats, in situ, te bewonderen zijn.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Daniel de Bruyne

Het Antwerpse Felixarchief bezit meerdere topstukken. De documenten in het archief van de Insolvente Boedelskamer werden in 2009 door UNESCO opgenomen in het register van het Geheugen van de Wereld. In deze unieke collectie bevindt zich een memoriaal van Daniel de Bruyne.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Pelgrimsboek Vlaamse Meesters Overmeesterd

Bij het project Vlaamse Meesters in Situ van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen hoort een boek dat uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan naar de 45 geselecteerde kunstwerken.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Vlaamse Meesters in Situ

Het project Vlaamse Meesters in Situ opent de deuren 45 kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen, verspreid over heel Vlaanderen. Je bezoek plannen en uitdokteren dat kan je op www.vlaamsemeestersinsitu.be.​

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Gruuthuse Brugge

Eind mei 2019 opende een van Brugges mooiste monumenten opnieuw de deuren na vijf jaar van grondige restauratie en renovatie. In het vernieuwde Gruuthusemuseum komt de Brugse geschiedenis tot leven in het verhaal van een vijfhonderdtal collectiestukken.