U bent hier

Wandeling door een roman

 

In september opent het Kasteel van Gaasbeek de tentoonstelling MEAULNES/Gerolf van de Perre. Met onder andere het werk Toverlantaarn brengt kunstenaar van de Perre de enige roman van de franse schrijver Alain-Fournier in beeld.

 

De expo is gebaseerd op het boek Le Grand Meaulnes van Alain-Fournier, pseudoniem voor Henri-Alban Fournier. Doorheen het kasteel zullen kunstwerken hangen van Gerolf van de Perre die in drie etappes het verhaal vertellen van de avontuurlijke Meaulnes en zijn verlegen vriend François Seurel.

 

Toverlantaarn

 

Het kunstwerk Toverlantaarn verbeeldt het moment waarop Meaulnes de liefde van zijn leven ziet. Als Meaulnes op een gemaskerd bal te gast is belandt hij in een kamer waar hij een meisje piano ziet spelen voor een stel kinderen. Haar naam is Yvonne de Galais. Ze is de dochter van de landeigenaar van het domein waar het feest gehouden wordt. Ze raken in gesprek, maar Meaulnes verliest Yvonne al snel uit het oog. Wanneer hij terugkeert naar huis krijgt hij haar niet meer uit zijn hoofd. Hij is  vastberaden haar en het kasteel terug te vinden en hiervoor heeft hij de hulp van zijn vriend François nodig. De jonge vrouw op het schilderij zit met haar rug naar de toeschouwer, wat het werk een mysterieus en romantisch karakter geeft. Net als bij het lezen van een boek, moet je het gezicht van het personage zelf inbeelden.

 

Het fictieve personage van Yvonne verwijst naar een echt persoon in het leven van de schrijver Alain-Fournier. Tijdens een wandeling langs de Seine kwam Fournier een vrouw tegen, waar hij op slag verliefd op werd. Ook zij spraken kort, waarna Fournier haar telkens op dezelfde plaats heeft opgewacht. De liefde was helaas niet wederzijds en ze keerde nooit terug. Haar naam was eveneens Yvonne. Fournier schreef maar één boek tijdens zijn leven, maar dit behoort vandaag nog steeds tot de klassiekers van de Franse literatuur.

 

Tekst, beeld en klank

 

Het hele verhaal draait rond het moment waarop Meaulnes en Yvonne elkaar ontmoeten en daarbij speelt de piano een belangrijke rol. De tentoonstelling draait rond de wisselwerking tussen tekst, beeld en klank. In samenwerking met Piano’s Maene worden in de ruimte rond het kunstwerk historische en moderne piano`s opgesteld waarop bezoekers kunnen spelen.

 

De Belgische kunstenaar Gerolf van de Perre illustreerde al eerder een verhaal, namelijk het boek De aantekeningen van Malte Laurids Brigge van Rainer Maria Rilke. Hij bracht zijn werken uit onder de titel Dichter in de Massa. Naast schilder is van de Perre ook auteur en docent aan de Sint-Lukasacademie in Gent. 

 

 

Elke maand bespreekt een tento.be-redacteur een kunstwerk uit een actuele tentoonstelling. In september is Anneleen Van Wulpen aan de beurt.

Gerolf van de Perre (1965)

Toverlantaarn 

Kasteel van Gaasbeek

Uit: MEAULNES/Gerolf van de Perre