U bent hier

Centrale bibliotheek Leuven

De Universiteitsbibliotheek, interieur inbegrepen, prijkt sinds 1987 op de monumentenlijst. Van meet af aan was het gebouw trouwens ontworpen als monument, in een historische stijl en met een uitvoerig iconografisch programma. Leidmotieven in de symbolische vormgeving zijn Belgisch patriottisme (buste van kardinaal Mercier, borstbeelden van koning Albert en koningin Elisabeth, muurankers met hun monogram), de geallieerde overwinning (heraldische fauna en flora op de zijgevels, van de Japanse draak tot de Engelse eenhoorn, en vooral de Onze-Lieve-Vrouw van de Zegepraal, de beruchte gehelmde madonna die met een zwaard de kop van de Pruisische arend doorboort) en de Amerikaanse vriendschap (136 gedenkstenen, de Amerikaanse adelaar, 48 klokken in de beiaard en 48 vergulde sterren in de torenhorloges, die de 48 staten van de toenmalige VSA symboliseren). Daardoor is de Leuvense bibliotheek evenzeer een oorlogsgedenkteken, een versteende herinnering aan de Duitse terreur van de Eerste Wereldoorlog en aan de geallieerde solidariteit bij de wederopbouw. De nieuwe bibliotheek werd al in de jaren dertig druk bezocht door duizenden toeristen en honderden afvaardigingen uit alle hoeken van de wereld.

 

Bezoek de bibliotheektoren van Leuven.

Op vijf verschillende verdiepingen in de toren maak je kennis met de woelige geschiedenis van de Leuvense bibliotheek. Zo werd de bibliotheek platgebrand door Duitse troepen in 1914, toen ze zich nog in de Naamsestraat bevond. Met Amerikaanse hulp werd ze vanaf 1921 heropgebouwd op het Ladeuzeplein. In 1940 werd de nieuwe bibliotheek echter opnieuw door een brand beschadigd. Vandaag is ze helemaal hersteld in volle glorie.

 

Fototentoonstelling en panorama over de stad

Tijdens de klim van vijf verdiepingen kom je meer te weten over de turbulente geschiedenis van de universiteitsbibliotheek en de invloed ervan op de stad. Een fototentoonstelling neemt je mee naar vijf markante tijdsperiodes: 

  • Verdieping 1: De brand van Leuven 1914  
  • Verdieping 2: 1914-1928  
  • Verdieping 3: Wederopbouw 1921-1928 
  • Verdieping 4: De brand van de bibliotheek 1940  
  • Verdieping 5: Een vredesbeiaard 1928 …

Na de vijfde verdieping bereik je het balkon van de toren en krijg je een uniek panorama over de stad.

Praktisch: bibliotheektoren

Open: 
ma-don: 09-20 uur / vrij: 09-17 uur / zat 10-13 u voor bezoek aan de toren gelden andere uren
Gesloten: 
zondag
Mgr. Ladeuzeplein
21
Leuven
Vlaanderen
+32 16 32 4660
+32 16 32 4691

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN