U bent hier

Het Lijsternest: Streuvelshuis & schrijversresidentie

 

Het Lijsternest: Streuvelshuis & schrijversresidentie is het integraal bewaarde woonhuis van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969).

Vanaf 1982 werd het woonhuis opengesteld voor het brede publiek als een schrijversmuseum. Na een grondige renovatie tussen 2008 en 2014 kreeg het een nieuw concept. Naast erfgoedattractie werd het ook een werkverblijf voor auteurs die er nieuw literair werk creëren of publieksgerichte activiteiten ontwikkelen. Het Lijsternest is leerrijk en leuk met aangepast aanbod voor jong en oud. Vanaf 1 januari 2018 werd het een culturele instelling van de Vlaamse Overheid.

Naast een waardevolle bibliotheek en originele kunstwerken van Permeke, Minne, Saverys of Toorop, bieden we bezoekers beleving van de dag van toen. Van pijp tot typemachine, van pianola tot kruiwagen. We creëren een unieke nostalgische, huiselijke ervaring die de verbeelding prikkelt of herinneringen oprakelt.

Dat alles in een landelijke, heuvelachtige omgeving aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Via het fietsnetwerk 'Land van Streuvels' of de bewegwijzerde Streuvels-wandelroute ontdek je de asten, hoeves, velden en windmolens die de romans van schrijver Streuvels beïnvloeden. 

Door een interactieve digitale applicatie, met onder andere filmpjes en historisch fotomateriaal, ontdekt de bezoeker zelf het leven en werk van de schrijver. Het huis treedt op die manier in interactie met de materiële getuigenissen van het leven van Streuvels: foto's, filmpjes, boeken, etc. Op deze wijze word je ondergedompeld in de tijdsgeest van Streuvels. Naast een erfgoedsite fungeert het Lijsternest eveneens als schrijversresidentie. Voor enkele weken vindt een Vlaamse of buitenlandse schrijver, net als Streuvels, een inspirerend onderkomen in het Lijsternest.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Open: 
van 30 maart tot 30 september, van woensdag tot zondag van 11 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur
Prijs: 
€ 3,00
Gebruik van Ipad is inbegrepen in de prijs.
Korting: 
€ 2,00
Groepen vanaf 15 personen. Bezoek mét gids 50 euro/gidsbeurt, U betaalt geen bijkomend inkomgeld (voor groep tot maximaal 18 personen). Het is wel mogelijk om tot 4 gidsen gelijktijdig te boeken. Enkel na afspraak (gidsen minstens 2 weken op voorhand aanvragen).
Gratis: 
-18 jarigen, Anzegemnaren, studenten & leraren (op vertoon van kaart), ICOM-leden, leden van het Streuvelsgenootschap
Groepen op afspraak! Gids op aanvraag!
Trein: 
Openbaar vervoer is makkelijkst via NMBS-station Waregem en vervolgens met de bus van De Lijn.
Stijn Streuvelsstraat
25
Ingooigem
Vlaanderen
+32 (0)56 77 72 14

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN