U bent hier

Muziek ontmoet beeldende kunst: Black Flower en Kasper Baele

 

De aangekondigde samenwerking tussen kunstschilder Michaël Borremans en de post-metalband Amenra trok veel media-aandacht, maar is lang geen uitzondering. Wij presenteren zes dagen lang enkele opmerkelijke projecten waarin Belgische muzikanten en beeldende kunstenaars elkaar vonden en versterkten.

 

Dat jazzband Black Flower en tekenaar Kasper Baele een artistieke samenwerking zouden aangaan, stond in de sterren geschreven. Multi-instrumentalist Nathan Daems studeerde samen met Baele aan het KASK en allebei hebben ze een voorliefde voor niet-westerse muziek. Dit resulteerde voor Daems onder meer in de oprichting van Ragini Trio en het ethiopisch geïnsipireerde Black Flower. Voor het slotproject van jazz-zangeres Gudrun Roos speelde Baele voor de gelegenheid “sahkuhachi”, een traditionele Japanse fluit vervaardigd uit bamboe.

 

 

Daems bespeelde de bansurie, een indische dwarsfluit. Dit gaf het startschot voor hun toekomstige creatieve verbroedering, aldus Baele. Het kunstwerk dat op de albumhoes voor “Abyssinia Afterlife” (2014) prijkt, geeft een beeldend verslag weer van een queeste naar het imaginaire koninkrijk “Abyssinia”. In Abyssinia is er eigenlijk geen onderscheid tussen beeld en muziek . Ze liggen eenvoudigweg in elkaars verlengde. Ook in de toekomst zullen Baele en Daems nog samenwerken. Samen met video-kunstenares Kristina Ianatchkova maken ze binnenkort een montage van sfeerbeelden om de optredens van Black Flower te verrijken. Voor het volgende album van Black Flower liggen de tekeningen reeds klaar.

 

Naar aanleiding van de samenwerking tussen kunstschilder Michaël Borremans en de post-metalband Amenra presenteren tento.be-redactrices Tamara Beheydt en Charlotte D'Eer zes dagen lang opmerkelijke ontmoetingen tussen Belgische kunst en muziek.

Ontdek Black Power op facebook: https://www.facebook.com/blackflowerrr.band?ref=hl