U bent hier

Muziek ontmoet beeldende kunst: The Bureau of Atomic Tourism en Pierre Alechinsky & Walter Swennen

 

De aangekondigde samenwerking tussen kunstschilder Michaël Borremans en de post-metalband Amenra trok veel media-aandacht, maar is lang geen uitzondering. Wij presenteren zes dagen lang enkele opmerkelijke projecten waarin Belgische muzikanten en beeldende kunstenaars elkaar vonden en versterkten.

 

Teun Verbruggen maakt niet enkel deel uit van Warped Dreamer, maar is ook drummer bij The Bureau of Atomic Tourism, kortweg The Boat genoemd. Deze avantgarde free-jazz band flirt niet enkel met genres zoals rock en noise, maar overschrijdt ook het muzikale genre met albumhoezen van onder meer Pierre Alchinsky en Walter Swennen. Verbruggen schreef eigenhandig een brief aan kunstschilder en grafisch kunstenaar Alchinsky. Als lid van de cobra-beweging, surrealist en verzoener tussen westerse en oosterse kunst bleek diens eclectische kunstopvatting een ideale aanvulling voor de muziek van The BOAT.

 

 

Na een uitnodiging van Alechinsky op een vernissage in Botanique, bleek de interesse wederzijds te zijn. Alechinsky maakte “The Spire” voor het album “Scintigraphy” (2014), een afbeelding van een spiraal of bladerkrans die het wervelende en draaiende van Verbruggens muziek weergeeft. En ook de samenwerking met dichter en schilder Walter Swennen kwam op een organische manier tot stand. Als grote free-jazzfan nodigde hij The BOAT uit om op zijn vernissage in Wiels te spelen. Het ontwerp van de platenhoes voor “Hapax Legomena” (2015) was een logisch gevolg. Dat er nog toekomstige samenwerkingen met kunstenaars in het verschiet liggen, kan Verbruggen nu al bevestigen.

 

Naar aanleiding van de samenwerking tussen kunstschilder Michaël Borremans en de post-metalband Amenra presenteren tento.be-redactrices Tamara Beheydt en Charlotte D'Eer zes dagen lang opmerkelijke ontmoetingen tussen Belgische kunst en muziek.

Ontdek The BOAT op facebook: https://www.facebook.com/The-Bureau-of-Atomic-Tourism-165009510314946/?f...