Adriaen Brouwer - Meester van emoties

Adriaen Brouwer werd wellicht in Oudenaarde geboren als zoon van een kartonschilder van Oudenaardse wandtapijten. Vanuit kunsthistorisch oogpunt is Brouwers oeuvre van uitzonderlijk belang: als overgangsfiguur slaat hij een brug tussen de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie en de landschaps- en genretaferelen van de volgende eeuw. Ondanks zijn roem in eigen tijd geniet Adriaen Brouwer vandaag (nog) niet de bekendheid van tijdgenoten als een Rubens of Van Dyck. Hij was nochtans zeer getalenteerd en zijn werk erg gegeerd; ondermeer Rubens en Rembrandt waren fervente verzamelaars. De toegankelijkheid en de gelaagdheid van zijn werk maken Brouwer een van de boeiendste schilders van de Lage Landen.

De kunstenaar maakt integraal deel uit van de Oudenaardse culturele identiteit: lokale legenden verhalen over zijn leven en zijn naam weerklinkt in diverse producten en evenementen.

De kunstwerken zijn tentoongesteld in het 16de eeuwse Stadhuis. Omwille van veiligheidsredenen worden de tickets met een tijdslot verkocht. Eenmaal binnen, mag je zo lang blijven als je wenst.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Geen archief items gevonden