DALí en MAGRITTE - Twee iconen van het surrealisme in dialoog

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Magritte Museum gaat het werk van Salvador Dalí in dialoog met dat van René Magritte.

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Magritte Museum organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) een tentoonstelling rond het werk van Salvador Dalí in dialoog met dat van René Magritte.

Dit najaar wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí en René Magritte. Voor het eerst worden de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme belicht.

Salvador Dalí en René Magritte ontmoeten elkaar in het voorjaar van 1929 in Parijs, in het bijzijn van de grote namen van de artistieke avant-garde. In augustus van datzelfde jaar reist Magritte op uitnodiging van Dalí naar Cadaqués, de thuishaven van de Spaanse schilder. Deze surrealistische zomer - ook Éluard, Miró en Buñuel maken deel uit van het gezelschap - zal beslissend blijken te zijn.

Dalí en Magritte wijdden hun carrières aan het uitdagen van de werkelijkheid, het betwisten van onze blik en het omgooien van onze zekerheden. Ondanks hun zeer uiteenlopende creaties en persoonlijkheden – die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat hun wegen scheidden – bestaat er een fascinerend verwantschap tussen de Catalaan en de Belg.

De tentoonstelling werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken.

"Dalí & Magritte" wordt georganiseerd door de KMSKB in samenwerking met het Dalí Museum (St Petersburg, Florida). Tentoonstellingscurator: Michel Draguet, algemeen directeur van de KMSKB.

Afbeeldingsresultaat voor dali museum logo

11/10/2019 tot 09/02/2020
Geen archief items gevonden