U bent hier

Marcel Lecomte - Heimelijke hoeken van het surrealisme

Van 1960 tot 1966 werkte Lecomte voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De tentoonstelling onthult meerdere documenten uit zijn archief alsook kunstwerken van kunstenaars en schrijvers die hem dierbaar waren.

Van 1960 tot 1966 werkte Lecomte voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Kort na zijn overlijden werden zijn archieven en bibliotheek opgenomen in het Archief voor Hedendaagse Kunst. De tentoonstelling onthult meerdere van deze documenten alsook kunstwerken van kunstenaars en schrijvers die hem dierbaar waren, foto’s, correspondenties, opvallende publicaties van de surrealistische beweging, filmfragmenten en audiomateriaal.

Marcel Lecomte (1900-1966), zoon van de schilder Émile Lecomte, betreedt de kunstwereld in 1918 onder de invloed van Clément Pansaers, één van België’s belangrijkste dadaïsten. Hij zoekt vervolgens toenadering tot de modernisten van het tijdschrift Sept Arts alvorens het surrealisme aan te hangen binnen de groepCorrespondance, onder leiding van Paul Nougé. Lecomte laat René Magritte in 1923 Giorgio de Chirico ontdekken. Zijn poëzie kenmerkt zich door haar sterk gevoel voor het moment, door haar aandacht voor de verrassing en het toeval. Het kunstwerk was voor hem de magische spiegel van de kunstenaar. Na de oorlog illustreert Pierre Alechinsky zijn plaatje in sens des tarots. Hij speelt ook een centrale rol in het Salon noir, de eerste belangrijke « installatie » van Broodthaers in 1966.

Lecomte wenste geen revoluties. Hij was gevoelig voor de eigentijdse creatie, op voorwaarde dat het verleden ze beïnvloedde en dat ze een voorgeschiedenis met zich meedroeg, dat ze op zoek ging naar vergeten geheimen. Hij schreef als een dichter, zoals Magritte dichtte met zijn schilderijen. Hélène Prigogine zag Lecomte als “onze laatste estheet” en Jean Paulhan, spilfiguur binnen de Franse letteren, beschouwde hem als “een zuiver en groot schrijver”. In een foto van Paul Colinet zien we hem naar een vriendin toegebogen, in een oneindig omlijnde kamer. Zijn aanwezigheid in de geschiedenis van het surrealisme bleef discreet maar was constant.

De tentoonstelling zal elke dag (7/7) geopend zijn. Tijdens de duurtijd van de tentoonstelling (13.10.2017 - 18.02.2018) zal ook het Musée Magritte Museum dagelijks geopend zijn voor het publiek.

13/10/2017 tot 18/02/2018
Geen archief items gevonden