Vijftig jaar geleden stierf René Magritte. Dat wordt herdacht met een tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België waarin het werk van onze meest iconische surrealist wordt geconfronteerd met dat van Marcel Broodthaers en van een hele schaar hedendaagse kunstenaars. Niet zo zeker of hij dat zelf zou gewaardeerd hebben.
Op 15 augustus 2017 was het precies 50 jaar geleden dat de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte overleden is. Tijdens het internationaal Magrittejaar viert de gemeente Knokke-Heist, in samenwerking met WPG Uitgevers België en Arrano, het leven en werk van deze wereldberoemde surrealist met de Magritte Experience.
Het oeuvre van Magritte is en blijft een grote referentie voor elke artiest die nadenkt over de praktijk van de beeldproductie, over de representatie of de transformatie van de werkelijkheid. De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die, sinds de jaren ’80...
Enkele van zijn meest prominente en spraakmakende werken worden tot leven gebracht. Deze werken, tot decors verwerkt en ontrafeld, laten de bezoeker op een visuele manier kennis maken met de surrealistische wereld van René Magritte.
Een geslaagde webstek hoeft niet louter informatief te zijn. Steeds meer instanties zetten zich online in om de digitale esthetische beleving zo groot mogelijk te maken. Om fijne culturele stekken te ontdekken, is museumsandtheweb.com een aanrader.
Van Knossos tot Beaufort - Toc H: Huis van oorlog en vrede - Michaël Borremans. Ik schilder om mensen te troosten - De koloniale tijd van Congo - Belgische romantiek heeft vele gezichten - Schoudert penseel voor kunst uit de bunker - Het allermooiste uit het Prentenkabinet - Verrassend, veelzijdig Tervuren - Graaf eens digitaal
Dit is zuiver surrealisme: kunstwerken bekijken die niet meer bestaan. Toch kan het, en wel in het René Magrittemuseum in Jette. Maar bedenk "Ceci ne sont pas des Magrittes!" Voor alle duidelijkheid: de verdwenen werken van René Magritte (1898-1967) blijven verdwenen.
Urvater. Het Verhaal van een Kunstverzameling. De titel van het boek klinkt veelbelovend, de feeërieke ontdekkingstocht kan beginnen. Want Bertie Urvater (1910-2003) en zijn echtgenote Gigi vormden een van die kunstverzamelende koppels zoals ze die vandaag niet meer maken: zo rijk als de zee diep is, met een ongekende flair voor kwaliteit en een panache uit een andere tijd.
Wie meer wil te weten komen over het werk van Michaël Borremans leest het best interviews. De essays over zijn werk maken de verwarring die hij zelf al oproept in zijn werk meestal alleen maar groter. Toch is Borremans helder als hij zelf aan het woord is.