U bent hier

100% Make-Up – Vazen van Allessandro Mendini

In 1992 ontwierp Allessandro Mendini in samenwerking met het Italiaanse bedrijf Alessi een prototype vaas van wit porselein. Vervolgens zijn de vazen gedecoreerd door kunstenaars afkomstig uit de hele wereld. Het resultaat is heel bijzonder.

De Italiaans Allessandro Mendini (1931) behoort tot de belangrijkste Italiaanse vormgevers van de afgelopen decennia. In 1992 ontwierp hij in samenwerking met het Italiaanse bedrijf Alessi een prototype vaas van wit porselein. Vervolgens zijn de vazen gedecoreerd door kunstenaars afkomstig uit de hele wereld. Het resultaat – 100% make-up – is heel bijzonder.

Het prototype vaas dat Mendini ontwierp is 38,5 cm hoog. In totaal zijn er 10.000 genummerde exemplaren geproduceerd. De Vrienden van het Gemeentemuseum hebben in 2005 de aankoop van de vazen en het prototype mogelijk gemaakt.

Decoraties zijn onder andere aangebracht door bekende namen als de Amerikaanse architect Robert Venturi, de Franse vormgever Philippe Starck, de Japanse modeontwerper Yoshiki Hishinuma en beeldend kunstenaar Peter Struycken uit Nederland. Dankzij de culturele verscheidenheid van de honderd ontwerpers heeft het witte prototype van Mendini honderd verschillende betekenissen gekregen.

10/03/2018 tot 29/08/2018