Adellijk Wonen - Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg

In de Universiteitsbibliotheek kan je terecht voor de tentoonstelling 'Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg'. Je komt er alles te weten over de uitzonderlijke geschiedenis van het Arenbergkasteel, zijn interieur en bewoners.

In de Universiteitsbibliotheek kan je terecht voor de tentoonstelling 'Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg'. Je komt er alles te weten over de uitzonderlijke geschiedenis van het Arenbergkasteel, zijn interieur en bewoners. Prachtige tekeningen, prenten, waardevolle boeken en manuscripten wachten je op.

Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.

De tentoonstelling geeft je ook een uniek inzicht in het leven op het kasteel in de periode van de 19de tot het begin van de 20ste eeuw. Het kasteel van Heverlee speelt in die tijd een cruciale rol in het familieleven van de Arenbergs. Je kan het interieur ontdekken aan de hand van oude foto’s en nog bestaand meubilair.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

26/10/2018 tot 20/01/2019
Mgr. Ladeuzeplein