U bent hier

Beyond Klimt – New Horizons in Central Europe 1914-1938

Het einde van WOI en het Oostenrijks-Hongaarse rijk betekent ook de relance van een heleboel ontwikkelingen in de kunst.

'Beyond Klimt', de expo die Bozar met het Belvedere opzette reist na de zomer door van het Belvederemuseum te Wenen naar Bozar.

Tentoonstellingshoofd Sophie Lauwers: "Voor ons zijn die samenwerkingen enorm belangrijk. Deels praktisch, anders zitten we met een kale zaal. Maar vooral vinden we dat cultuur moet reizen. Kunst is ook een migrant."

Beyond Klimt wordt de klinkende opener van het volgende seizoen. Meer dan de 'blockbusters' van Gustave Klimt (1862-1918).en Egon Schiele (1890-1918) ligt de focus op het einde van WO I en de val van het Oostenrijks-Hongaarse rijk.  Dit betekende ook de relance van een heleboel ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische veranderingen brengen artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven met zich mee. Servische surrealisten, Hongaarse Bauhaus-pioniers, Tsjechische kubisten... Curator Alexander Klee: "Gelegen op de grens tussen Oost- en West-Europa, was Wenen tussen 1918 en 1938 een groot kunstcentrum. Door het IJzeren Gordijn geraakte kunst uit Tsjechië, Roemenië, Slowakije of Hongarije in de vergetelheid. Wij willen die focus weer veranderen, want ze zijn even belangrijk als de westerse namen die we wel kennen."

 

Bezoek met je ticket ook ‘Klimt’s Magic Garden’

Zet een virtual-realitybril op en treed binnen in de wonderlijke wereld van Gustav Klimt . VR-kunstenaar en filmmaker Frederick Baker (°1965) creëerde een virtueel paradijs geïnspireerd op de driedelige mozaïek die deze grootmeester van de Oostenrijkse Jugendstil ontwierp voor het Stocletpaleis in Brussel.

 

Archief Openbaar Kunstbezit - Vlaanderen

21/09/2018 tot 20/01/2019
Ravensteinstraat
23
1000 Brussel