U bent hier

Félicien Rops in zijn kasteel

Het Félicien Rops museum, dat gesloten zal zijn voor werken, zal er een artistiek en persoonlijk parcours van de kunstenaar voorstellen door middel van reproducties van werken van Rops en fragmenten uit zijn brieven.

Tentoonstelling op locatie

Ontdek het kasteel en het park er rondom gedurende een uitzonderlijke opening van 8 weken. Het Félicien Rops museum, dat gesloten zal zijn voor werken, zal er een artistiek en persoonlijk parcours van de kunstenaar voorstellen door middel van reproducties van werken van Rops en fragmenten uit zijn brieven. Dankzij rondleidingen door de pedagogische ploeg van het museum, zal u gecharmeerd worden door dit kasteel.

In 1994 was Elisabeth Rops, de kleindochter van de kunstenaar de drijvende kracht achter de oprichting van het Félicien Rops Fonds. Het doel van het Fonds is de familiearchieven bewaren en Thozée redden van verval. Sinds haar overlijden in juni 1996 werkt het Rops Fonds onophoudelijk om deze uitzonderlijke site, geklasseerd als historisch monument van de Waalse Regio, te doen herleven. Het kasteel is nu een plek voor herinnering en voor hedendaagse creatie.

De Naamse schilder/etser Félicien Rops (1833-1898) was erg gehecht aan het kasteel van Thozée, herenhuis in de vrije natuur in Mettet (Provincie Namen). Het kasteel was eigendom van zijn echtgenote. De kunstenaar bracht er graag tijd door om te tuinieren, te jagen, te vissen, te schaatsen in de winter en nodigden er ook vrienden uit en onderhield er artistieke relaties onder andere met Charles Baudelaire met wie hij twee passies deelde: plantenkunde en kunst.

 

Locatie:

Château de Thozée

rue de Thozée, 12 • 5640 Mettet (Pontaury)

18/02/2019 tot 12/04/2019
Geen archief items gevonden