U bent hier

Floris Jespers Kongo - Knocke

De bezoeker krijgt aan de hand van 40 prachtige schilderijen, foto’s en sculpturen een uitzonderlijk zicht op de Afrikaanse periode van Jespers.

Kunstenaar Floris Jespers verpandde zijn hart aan Knokke-Heist en aan Kongo. Beide plaatsen spelen een onmiskenbare rol in het leven en werk van deze veelzijdige en geniale kunstenaar. De bezoeker krijgt aan de hand van 40 prachtige schilderijen, foto’s en sculpturen een uitzonderlijk zicht op de Afrikaanse periode van Jespers. Deze zorgvuldig uitgekozen collectie, die voor meer dan de helft bestaat uit monumentale topwerken van meer dan twee tot zes meter breed en het nooit eerder vertoonde kunstwerk van Expo ’58, neemt het publiek mee naar Jespers’ Afrika en de band met Knocke.

 

Een man van zeventig jaar die de eerste twaalf jaar van zijn leven in het toenmalige Belgisch Kongo woonde, geraakte geëmotioneerd toen hij voor een grote marktscène van Floris Jespers stond. Op de vraag wat hem zo aansprak, antwoordde hij: “de kleur en de beweging in het werk, net zoals de markten die ik gekend heb. En de afwezigheid van het detail. Wanneer je naar een massa kijkt, zie je ook niet de individuele gezichten. Wel de interactie, het gaan en komen van de mensen, het geluid van de gesprekken, de dans van de kleuren, de beweging, het leven, de zindering van de warmte. Het is alsof ik terug in Afrika op zo’n markt sta, met al haar geluiden en haar geuren.”

 

Floris Jespers was ondersteboven van de confrontatie met de Afrikaanse cultuur. Hij gebruikte zijn levenslange ervaring en kennis als schilder om de “ziel” van Afrika in kunst te vertalen, op een unieke en universele manier. Hiervoor combineerde hij een expressionistische toets, een uiterst rijk coloriet, een krachtige lijnvoering, en evolueerde hij in geen tijd van poëtisch figuratief tot sterk gestileerd. Het leidde tot indrukwekkende werken die een apotheose vormen van al wat hij voordien maakte. Met zijn Afrikaanse periode sloot Jespers opnieuw aan bij de internationale kunstscène, niet enkel omwille van de uitgebeelde thema’s, maar ook in de vormgeving en de compositie van zijn werken (kleur, lijn, expressie).

 

“Ik had dit alles moeten ontdekken voor twintig jaren”, schreef Jespers in een open brief aan Gazet van Antwerpen in 1954. En in dezelfde brief stond verder: “Dit alles is een weelde, die ik nooit heb gezien.”

 

 

Expo ‘58

Jespers krijgt de opdracht om voor het Kongolees Paviljoen van Expo ’58 een overweldigend schilderij te maken. Het wordt zijn synthese van Kongo.

 

Op een wandschildering van 10 op 30 meter schept Jespers op een persoonlijke, universele manier een beeld van het dorpsleven, de markten, de natuur met zijn rode aarde, de mannen maar vooral de vrouwen die draagster zijn van de Afrikaanse beschaving.

 

Voor dit grote schilderij schilderde Jespers een werk van 2 op 6 meter op doek, dat hij nadien uitvergrootte. Het grote werk zelf ging jammerlijk verloren. Het originele werk van 2 op 6 meter werd onlangs in een privécollectie ontdekt. Het is zonder twijfel het allerbelangrijkste werk uit de Afrikaanse periode van Floris Jespers. Het wordt voor het eerst aan het publiek getoond.

 

Jespers & Knocke

Vanaf 1927 verbleef Jespers regelmatig in Knocke, onder meer op de bovenste verdieping van een gebouw naast het Zwarte Huis, dat in opdracht van Dr. R. De Beir door Huib Hoste werd gebouwd. In 1935 liet Jespers het Vijfringenhuis bouwen aan de Graaf Jansdijk. Tijdens de oorlog verplichtten de Duitsers hem Knocke te verlaten. Eind 1944 keerde hij naar Knocke terug en kwam hij er wonen. Kort na zijn eerste Kongoreis verkocht Jespers het Vijfringenhuis.

 

10 - 19 uur

gratis toegang

 

Begeleid bezoek aan Floris Jespers

Zondagsrondleidingen: 5 april, 12 april, 19 april, 26 april om 10.30 uur

Gratis - verplicht inschrijven via cc.ticket@knokke-heist.be, 050 630 430

 

Rondleiding met gids voor groepen

€ 50 (max. 20 pers.) - aanvragen via cc.ticket@knokke-heist.be, 050 630 430

03/04/2015 tot 25/04/2015
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden