Fotolink - World Press Photo 2015

De World Press Photo 2015 is in premiére te zien in Knokke-Heist.

World Press Photo 2015 voor België in première in Knokke-Heist

De meest prestigieuze fotowedstrijd ter wereld wordt zoals steeds in première voor België in Knokke-Heist voorgesteld. De reizende tentoonstelling zal dit jaar te zien zijn in 100 steden en gemeenten van 45 landen en toont u het beste van de 97.912 ingezonden beelden van 5.692 fotografen uit maar liefst 131 landen. De winnaar van de 58ste editie was fotograaf Mads Nissen uit Denemarken. Zijn beeld uit de reeks ‘Homophobia in Russia’ toont Jon en Alex, een homokoppel in de intimiteit van hun appartement met de gordijnen gesloten in Sint-Petersburg, Rusland. De jury, die bestaat uit 17 internationaal gerenommeerde professionals en wordt voorgezeten door Michele McNally, assistant managing editor bij The New York Times, verkoos dit beeld als de World Press Photo of the Year.

Ook de Belg Tomas van Houtryve viel in de prijzen met Blue Sky Days, een fotoreeks die werd genomen met behulp van een drone. Hij werd tweede in de categorie Contemporary Issues Category, Stories.

Duizenden mensen kwamen al om het leven tijdens geheime aanvallen met drones door het Amerikaanse leger. Voor deze reeks kocht ik zelf een drone, monteerde er een fototoestel op en ging rondtrekken door de VS op zoek naar gelijkaardige situaties zoals beschreven in de rapporten van de aanvallen in Pakistan en Yemen.”, aldus van Houtryve. Trouwpartijen, begrafenissen, mensen die aan het bidden zijn, spelende kinderen,… zijn allemaal onderwerp in de beelden van Tomas. Hij vloog zijn drone ook over locaties waar drones veelal worden ingezet zoals gevangenissen, olievelden en de grens tussen Mexico en Amerika.

Archief OKV: FOTOLINK – kust en maatschappij in beeld

09/05/2015 tot 06/06/2015