U bent hier

Het Lam Gods ont(k)leed!

Unieke tentoonstelling over het meesterwerk geschilderd door de gebroeders van Eyck

Op dinsdag 2 oktober 2012 opent in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster een unieke tentoonstelling over het Lam Gods , het meesterwerk geschilderd door Jan van Eyck en zijn oudere broer Hubert, in opdracht van Joos Vijdt, voorschepen van de stad Gent, en zijn echtgenote.

De expositie bestaat uit 3 delen Een permanente tentoonstelling (5 jaar) in de Eerste Wandelgang en de Houten Trapruimte benadert het Lam Gods vanuit een bijzondere invalshoek in de tijd en ruimte. Unieke filmfragmenten, foto's, tekeningen, kunstwerken, instrumenten en maquettes onthullen het 'Aardse' (de houten drager, de opbouw van verflagen, …) alsook het 'Hemelse' van de polyptiek. Ook de 'Geschiedenis' en de 'Onderzoeken en vooruitgangen' rond dit topwerk worden op nooit geziene wijze belicht. Een blikvanger is de reconstructie van het altaarstuk op ware grootte met afdrukken van de voorbereidende tekeningen.

Een wisselende tentoonstelling (zesmaandelijks) in de Tweede Wandelgang toont telkens een specifiek aspect van het Lam Gods. We starten met de tentoonstelling 'Waarheen met het Lam Gods? Vier projecten van architectuurstudenten UGent'. Ontwerptekeningen en maquettes tonen ons het resultaat van fictieve ontwerpen, gemaakt door studenten van het "Vakgroep Architectuur en Stedenbouw ", UGent. Andere mogelijke tentoonstellingthema's voor de toekomst zijn 'Digitalisering en wiskundige analyse van parels en materiaalweergave in het Lam Gods', 'De diefstal van het paneel der rechtvaardige rechters', 'Middeleeuwse optica, licht en perspectief', 'Theologische betekenis van het Lam gods', …

In Oud Huis tonen filmfragmenten de meest recente stand van zaken van de restauratie. Maandelijks worden deze interviews met de restaurateurs geüpdatet. Ook kan de restauratie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent via webcam rechtstreeks gevolgd worden en zijn de nog te restaureren panelen te zien vanuit hun thuisbasis, de doopkapel van de Sint-Baafskathedraal.

01/10/2012 tot 26/11/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden