Het Panamarenkohuis als artistiek monument

Maak kennis met de bijzondere inhoud en architectuur van de atelierwoning, het merkwaardige hoekhuis in de beruchte volksbuurt Seefhoek.

Na jaren van ontmanteling, verbouwing en herinrichting, zal het publiek eindelijk kunnen kennismaken met de bijzondere inhoud en architectuur van het historische pand. Gezien de fragiliteit van dit verborgen stukje kunstgeschiedenis, wordt de publieke openstelling gespreid over verschillende weken, zelfs maanden.

Panamarenko woonde en werkte meer dan dertig jaar in het merkwaardige hoekhuis in de beruchte volksbuurt Seefhoek. Na zijn vertrek uit de stad in 2002, schonk hij het pand aan het M-HKA en werd gestart met de ontmanteling en renovatie van het pand. De artistieke uitbating, gekoppeld aan het verzorgen van publieksevenementen, is in handen van de vzw Panamarenko Collectief.

Tegelijk met de structurele renovatie van het pand door het M-HKA, financierde het Panamarenko Collectief de installatie van een imposant helikopterplatform boven de nok van het dak, waardoor het huis gestaag evolueerde van authentieke kunstenaarswoning naar een artistiek monument.

De laatste fase van de transformatie bestond erin – in 2012 – om het pand authentiek te herinrichten met de talloze objecten, materialen en artefacten die er aanvankelijk werden aangetroffen.

Het heringerichte pand is de blijvende getuige van een boeiend artistiek avontuur dat voortleeft in de collectie van het M-HKA.

Begin 2013 vond de voorjaarsopening plaats van het Panamarenkohuis in de Biekorfstraat 2.
Tickets voor rondleidingen opnieuw beschikbaar vanaf 25.10.2013 via deze link!
Reserveringen zijn ruim op voorhand noodzakelijk gezien het beperkte aanbod.

Bekijk ook de reportage.
Artikel De Morgen 18/01/2013.

Praktische info:
Panamarenkohuis