U bent hier

Mill – Musée Ianchelevici – 30 jaar - Baudouin Oosterlynck

In het kader van de 11e biënnale ARTour – Hedendaagse kunst en erfgoed, staat het Mill in het teken van collecties door de interventie van de geluidskunstenaar Baudouin Oosterlynck.

Baudouin Oosterlynck, Collecteur / collectionneur – in het kader van de 11e biennale ARTour – Hedendaagse kunst en erfgoed – , die een eerbetoon brengt aan het honderdste verjaardag van het overlijden van de grote verzamelaar en mecenas Raoul Warocqué (1870-1917), die aan de oorsprong ligt van de eerste collecties van het Koninklijk Museum van Mariemont, wil in 2017 de band onderzoeken tussen de collectie en hedendaagse kunstenaars.

Baudouin Oosterlynck (1946, Kortrijk), een Belgische geluidskunstenaar die in 1946 in Kortrijk geboren is, illustreert perfect de nieuwsgierige geest van de kunstenaar- verzamelaar. Het publiek kent dan wel het ongelofelijke werk van deze ‘touche-à-tout’ van het geluid, zijn ongelofelijke collectie brillen en zijn belangrijke collectie hedendaagese kunstwerken zijn echt buitengewoon. Beiden komen echter voort uit eenzelfde interesse voor de optische wereld en getuigen van onverwachte banden met de persoonlijke artistieke praktijk van Baudouin Oosterlynck.

De tentoonstelling belicht de band tussen optische mechanismen en hoorinstrumenten die deze geluidskunstenaar al meer dan 25 jaar maakt.

In de grote zaal lijken, bij wijze van curiositeitenkabinet, 150 paar brillen van alle perioden en stijlen naast geluidsobjecten of de gekste accoustische prothesen te staan. Maar de muzikale benadering van de kunstenaar is rigoureus en methodisch.

In de 3 vierkante zalen heeft Baudouin Oosterlynck werken van kunstenaars uit zijn collectie uitgekozen waarmee hij in dialoog treedt met zijn eigen werken: Brigitte Closset, Luc Coeckeberghs, Leo Copers, Fred Eerdekens, Eric Fourez, Filip Francis, Michel François, Bernard Hublot, Aïda Kazarian, Jean-Georges Massart, Francis Schmetz en Dominique Vermeesch.

De tentoonstelling wordt aangevuld door een selectie tekeningen van de kunstenaar die worden voorzien van manuscripten. Het geheel onderzoekt de vele aspecten van een bijzonder en poëtisch œuvre dat een bijzondere relatie legt tussen het lichaam van de toeschouwer en de ruimte die hem omgeeft. Aan de hand van unieke ervaringen stelt de kunstenaar voor om de wereld op andere manier te horen en door de luisteraar uit te nodigen om een aantal van die accoustische instrumenten te bespelen, een ervaring die alle zintuigen omvat en eveneens toegankelijk is voor een publiek met een visuele beperking aan de hand van aangepaste animatie.

 

 

24/06/2017 tot 10/09/2017
Place communale
21
7100 La Louvière
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden