Prenten in de eeuw van Bruegel

De tentoonstelling Prenten in de eeuw van Bruegel schetst een beeld van de prentproductie in de Zuidelijke Nederlanden in de eeuw van Bruegel.

De tentoonstelling Prenten in de eeuw van Bruegel, een samenwerking tussen BOZAR en de Koninklijke Bibliotheek van België, schetst een beeld van de prentproductie in de Zuidelijke Nederlanden in de eeuw van Bruegel. Zijn grafisch oeuvre is maar het topje van de ijsberg: in de schaduw van deze reus zijn nog vele andere pareltjes op papier te ontdekken. Het medium was veelzijdig en flexibel en werd ingezet voor verschillende vormen van visuele communicatie; van nieuwsprenten tot politieke propaganda. Lang niet alles wat van de pers rolde was als kunst bedoeld, al stonden getalenteerde schilders, beeldhouwers en architecten bijna altijd garant voor een goed ontwerp. De opkomst en bloei van de prentkunst in de eeuw van Bruegel is dus niet uitsluitend een artistiek succesverhaal. Briljant vakmanschap en gedurfd ondernemerschap speelden ook een grote rol.

Bruegel en zijn tijd

Die bruisende 16de-eeuwse wereld stap je dit voorjaar bij BOZAR binnen met twee grote tentoonstellingen rond de renaissance in de Lage Landen.

• De eerste tentoonstelling draait rond prenten. Het is via gravures van zijn tekeningen dat Bruegel populair werd.
  • Brussel was de stad waar Bernard van Orley hofschilder was van de Habsburgers, voor wie hij kunst en imago creëerde. Deze spilfiguur van de renaissance krijgt eveneens een grote tentoonstelling. Bernard Van Orley – Brussel en de Renaissance.
27/02/2019 tot 23/06/2019
Ravensteinstraat