U bent hier

Reünie - Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens

Meesterwerken uit het Koninklijk Museum keren terug naar hun oorspronkelijke plaats in de Kathedraal.

De 450ste verjaardag van het bisdom Antwerpen wordt gevierd met de prestigieuze tentoonstelling REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal. In haar 450-jarig bestaan groeide de Kathedraal uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, geschilderd en gebeeldhouwd door gereputeerde meesters. Ze sierden de zuilen, kapellen en wanden van de Kathedraal tot aan de Franse Revolutie. In de nasleep van deze omwenteling vonden heel wat altaarstukken onderdak in musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was er één van.

De hechte samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen maakt het mogelijk om acht van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de Kathedraal. Naast deze werken stelt ook de Kathedraal er acht uit haar vaste collectie tentoon. Deze unieke ‘in situ’ hereniging geeft de bezoeker een spectaculair overzicht van meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Antwerpse schilderschool.

De curatoren, dr. Ria Fabri en dr. Nico Van Hout, geven aan de hand van de tentoongestelde altaarstukken een kijk op het toenmalige mecenaat door ambachten, gilden en broederschappen. Ze laten de bezoeker toe de verwevenheid van maatschappij, geloof, kunst en cultuur in de 16de en 17de eeuw te herontdekken en werpen een licht op de iconografische en socio-economische ontwikkelingen doorheen de eeuwen.

 

Tentoonstelling “REUNIE” in Antwerpse Kathedraal wordt verlengd

De tentoonstelling “REUNIE, van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens, Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal” wordt verlengd tot de renovatiewerken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) beëindigd zijn.

“REUNIE” ,een project van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen, was gepland van 5 juni tot 15 november 2009. In die periode werden meer dan 175.000 binnenlandse en buitenlandse bezoekers geteld en hun waardering was groot.

De tentoonstelling loopt nog tot het einde van de restauratiewerken aan het KMSKA eind 2018. Zo kunnen de werken, tijdens de sluiting van het Museum, verder worden tentoongesteld te Antwerpen en “in situ”, op de plaats waarvoor ze werden besteld door hun opdrachtgevers: de gilden en ambachten, de stadsmilities, en de broederschappen.

Na de renovatiewerken kunnen deze monumentale maar delicate altaarstukken van de Kathedraal, met een minimale manipulatie, onmiddellijk terug worden opgesteld in de zalen van het heropende Museum.

De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10 tot 17u, met beperkingen voor bezoek tijdens het weekend tijdens de Misvieringen.

 

04/06/2009 tot 31/12/2018
Geen archief items gevonden