U bent hier

Richard Hutten - Zit!

Richard Hutten - Zit! presenteert een honderdtal stoelen die er volgens de Nederlandse ontwerper toe doen. Of dat nu is vanwege het baanbrekende ontwerp of omdat de maker hem dierbaar is.

Richard Hutten (°1967, NL) ontwerpt niet alleen stoelen, hij verzamelt ze ook. Vanaf zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven koopt hij bijzondere exemplaren of hij ruilt ze met bevriende ontwerpers voor een van zijn eigen ontwerpen. Inmiddels bestaat zijn collectie uit meer dan 100 zitobjecten; van prototypes tot de grote designklassiekers, van afstudeerwerken tot unieke modellen. Het Gemeentemuseum toont Huttens persoonlijke collectie samen met stoelen van zijn eigen hand zoals de Berlage stoel die is gebaseerd op de salonstoel van architect H.P. Berlage. De tentoonstelling zit boordevol hedendaagse, speelse en conceptuele ontwerpen van klinkende namen uit binnen- en buitenland.

Richard Hutten - Zit! presenteert een honderdtal stoelen die er volgens de Nederlandse ontwerper toe doen. Of dat nu is vanwege het baanbrekende ontwerp of omdat de maker hem dierbaar is. Alle zitobjecten in de tentoonstelling zijn afkomstig uit Huttens privé-verzameling of uit zijn eigen oeuvre, dat de periode beslaat van de jaren 90 tot nu.

 

Persoonlijk universum

De tentoonstelling onthult het universum van een ontwerper-verzamelaar die zichzelf ten doel heeft gesteld de ultieme stoel te vinden. De wetenschap dat deze poging bij voorbaat is gedoemd te mislukken, weerhoudt Hutten er niet van om te blijven zoeken, experimenteren en proberen. Elk ontwerp is voor hem een nieuw avontuur, waarin hij gebruiksvoorwerpen benadert als speelse instrumenten voor het alledaagse bestaan. Zelf zegt hij: “Ik wil dingen maken die onderdeel worden van andermans leven, en daardoor een eigen verhaal krijgen.”

Geïnspireerd op dit credo richt de tentoonstelling de aandacht op de rol die de stoelen spelen in Huttens leven en werk, en staat stil bij de band die hij met zijn verzameling heeft opgebouwd. Buiten het materiaal, de techniek, de afmetingen of de traditie waarin een ontwerp zich bevindt, vertellen de getoonde zitobjecten iets over Huttens fascinaties, ambities en voorkeuren.

10/03/2018 tot 19/08/2018