Universal Folklore - Farah Atassi en Tramaine de Senna

Farah Atassi en Tramaine de Senna verloochenen een opdeling tussen hoge en lage kunst of etnografische en artistieke contexten.

Het werk van Farah Atassi en Tramaine de Senna toont net zoals Constant Permeke een grote interesse in folkloristische motieven. De kunstenaars kopiëren en vermengen de beeldtaal uit objecten die vaak in de context van etnografie of design worden gesitueerd zoals tapijten, maskers of speelgoed. In de eerste helft van de twintigste eeuw namen Permeke en verschillende tijdgenoten de vormen van maskers en sculpturen uit Afrika over. Een fascinatie voor de esthetische kwaliteiten van die voorwerpen was de drijfveer. Steeds meer kunstenaars bestudeerden vervolgens ook de context rondom de objecten en werden zich bewust van hun gekleurde blik ten opzichte van ‘de ander’.

Kunstenaars als Farah Atassi en Tramaine de Senna analyseren gelijkaardige motieven die op verschillende plaatsen in de wereld voorkomen in zowel artistieke als functionele objecten. Ze gaan op zoek naar de betekenislagen binnen deze algemeen herkenbare beeldtaal. Door het zich toe-eigenen van vormen uit verschillende periodes en werelddelen, creëren Farah Atassi en Tramaine de Senna een universele folkloristische vormentaal waarin veelvuldige uiterlijke en inhoudelijke referenties vervat zitten. Op die manier herwaarderen ze objecten die niet als kunst worden beschouwd en verloochenen ze een opdeling tussen hoge en lage kunst of etnografische en artistieke contexten. Zo verwijzen de schilderijen van Farah Atassi tegelijkertijd naar postmodernistisch design uit de jaren tachtig, Europese abstracte schilderkunst, Berbertapijten, tegelornamenten uit Oost-Europa, patronen van Native Americans enzovoort. Tramaine de Senna maakt sculpturen en schilderijen waarin ze onder meer refereert aan de architectuur van wolkenkrabbers, de designs op cowboyboots, Navajo zandtekeningen en de vormen van - jawel - My Little Pony.

Farah Atassi (°1981 BE) woont en werkt in Parijs

Tramaine de Senna (°1981 USA) woont en werkt in Antwerpen