U bent hier

Verzamelen is een kunst

Verzamelen is een kunst’ zoomt in op dat verzamelen en neemt je mee in de geschiedenis van de collectie en de manier waarop ze gepresenteerd wordt.

Wat verzamel jij? Postzegels? Schoenen? Foto’s op je smartphone? Iedereen verzamelt. En een museum verzamelt kunst en erfgoed. Ziedaar wat M met zijn bezoeker gemeen heeft. De tentoonstelling ‘Verzamelen is een kunst’ zoomt in op dat verzamelen en neemt je mee in de geschiedenis van de collectie en de manier waarop ze gepresenteerd wordt.

Ga mee naar het begin van M

Honderd jaar geleden schonk Victor Vanderkelen, zoon van oud-burgemeester Leopold Vanderkelen en zijn vrouw Maria Mertens, de oorspronkelijke woning op de museumsite aan de Stad Leuven, met de bedoeling om er een museum in te richten. Maar de wortels van M zitten dieper dan 1917. "Eind 18de eeuw stond in het stadhuis van Leuven al een rariteitenkabinet", vertelt Diensthoofd Collecties Marjan Debaene. "Hoe dat er precies uitzag, weten we niet. Maar de objecten die erin zaten, hebben we bijna allemaal." Om de bezoeker een blik op de museumgeschiedenis te gunnen, creëert M opnieuw een rariteitenkabinet, met de stukken van toen.

Het is de oercollectie van M. Je treft er bijvoorbeeld de kruiwagen aan die gebruikt is voor de eerste spadesteek van de vaart, of de kop van een 16de-eeuwse reuzin, een relict van de stadsommegang die men in die tijd met Leuven Kermis organiseerde. Maar er zit evengoed een architecturaal unicum tussen: het perkamenten torenontwerp van de Sint-Pieterskerk.

Overdonderd

Na het rariteitenkabinet maak je als bezoeker een sprong van 100 jaar. Rond 1900 kon je in de stad postkaarten kopen met een foto van het toenmalige stadsmuseum in het stadhuis. De collectie was in die tijd nog altijd vrij klein. Een depot was er niet. Op de postkaart zie je dan ook dat geen centimeter van de muren onbenut bleef. M heeft ongeveer alle werken op de kaart kunnen identificeren en roept ook deze fase van de museumgeschiedenis op in deze tentoonstelling. 

Iedereen verzamelt

En dus geeft M graag ruimte aan verzamelaars van vandaag. Het museum heeft een reeks bezoekers met interessante en uiteenlopende verzamelingen geselecteerd. Om de beurt stellen ze hun favoriete object aan je voor. In een begeleidend filmpje leggen ze je uit wat dat specifieke voorwerp voor hen betekent, waarom ze aan het verzamelen zijn geslagen en waarin hun collectie verschilt van die van een museum.

11/06/2017 tot 21/04/2019
Leopold Vanderkelenstraat
28
3000 Leuven