U bent hier

Bruyneel Jonas

Bruyneel Jonas

Jonas Bruyneel is auteur, cultuurjournalist, filmcriticus en muzikant. Hij werkt freelance voor Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, Eos Memo, Boeken Magazine, Oogst, Ex Situ, Filmmagie, Vertigo, De Morgen Magazine en Kwintessens. Begin 2015 debuteerde Bruyneel als auteur met de verhalenbundel 'Voorbij het licht'. Die bundel werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen).

De collecties van de Vlaamse erfgoedbibliotheken zitten vol waardevolle verrassingen, maar blijven vaak onder de radar. Niet alleen omdat niet elke cultuurliefhebber de weg vindt naar die instituten, maar ook omdat kostbare parels zoveel zorg vragen dat het niet evident is zomaar te grasduinen. Gelukkig maken digitale alternatieven het mogelijk.

 

Honderd jaar Groote oorlog

In 2014 is het honderd jaar geleden dat de eerste Wereldoorlog startte. De ‘Groote oorlog’ verscheurde Europa en liet wereldwijd zijn sporen na. De verjaardag van dit conflict is dus de ideale gelegenheid om even stil te staan en de vele visuele restanten in het voetlicht te plaatsen. Die sporen zijn de symbolen van iets dat nooit vergeten mag worden.

KUNST & KLEUR

Stefano Zuffi heeft een uitpuilend palmares, met lijvige parels als De bijbel van de kunstGoden en heldenEngelen en demonen en Liefde en erotiek. Na zijn zoveelste iconografische titanenwerk heeft hij de boeken neergelegd en ging hij kijken naar een van de basiselementen van de kunst: kleur.

LECA

LECA, het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, bundelt dit jaar al zijn informatie over rituelen, reuzen, volkscafés en volksfeesten op de website: www.lecavzw.be.

Op drie april 2013 speelde niet enkel een gelegenheidsfanfare van het Koninklijk Conservatorium ter ere van de honderdvijftigste verjaardag van Henry van de Velde. Ook de digitale wereld viert de vader van de Gentse boekentoren. Een snelle blik op de website van het Vlaamse Architectuurinstituut toont dat de verjaardag niet onopgemerkt blijft. 

Wie is Piet Mondriaan?

Geen twee instellingen in de wereld zijn zo verbonden met Piet Mondriaan als het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Gemeentemusuem Den Haag. Zijn het nu net die twee die de handen in elkaar hebben geslagen om de site mondraan.nl op te zetten.

De vele kerken die ons landschap rijk is, waren eeuwenlang het middelpunt waarrond een gemeenschap zich vormde. Dit erfgoed mag dus zeker niet in de vergetelheid terechtkomen. Daarom pleit men er voor deze waardevolle architectuur niet af te sluiten voor het oog van het publiek. 

Abonneren op RSS - Bruyneel Jonas